Hackatrain 2018: Freshheads haalt mooie tweede plaats

Een rollercoaster van emoties, dat was het. Freshheads nam dit jaar voor de tweede keer deel aan de Hackatrain van hoofdsponsors ING en Arriva. Drie van onze heads - Jeffrey, Remco en Patrick - stonden maandagochtend 18 juni vroeg op Amsterdam Centraal, waar ze begonnen aan een reis die ze niet snel zouden vergeten.

Wat dan?

“Van begin tot eind was heftig,” lacht UX developer Remco. “Het begon al met de bijeenkomst ‘s ochtends. Na praatjes van de hoofdsponsors, was goochelaar Niels Harder ingevlogen om ons wat op te zwepen. Hij was echt hyper. Wij waren om 5 uur opgestaan om op tijd in Amsterdam te zijn, hè. Dit was even too much.”

Jeffrey: “Ook het probleem waarmee we aan de slag moesten was nogal een, ehm…uitdaging. Niet de vraag zelf, maar wel een voorwaarde waar we aan moesten voldoen: je moest persé blockchain gebruiken in je idee. Dat is niet zoals wij normaal werken: wij kijken samen met een klant vanuit het probleem en dáár zoeken we de beste toepassing bij. Dit was dus al meteen een lastige. En daarbij: geen van ons heeft ervaring met blockchain.

 

 

En wat was dat probleem precies?

“Bezoekers die na een concert in Amsterdam niet meer thuis kunnen komen, dat moet anders. De opdracht was: bedenk een oplossing waardoor er toch vervoer voor hen is,” legt Patrick uit. “Als je net zoals Jeffrey in Chaam woont bijvoorbeeld, dan kun je gewoon echt niet meer thuiskomen.”

 

Oké, interessant. Hadden jullie meteen ideeën?

Jeffrey: “Dat ging inderdaad redelijk snel. We zaten ongeveer zes uur in de trein naar Berlijn. Na een uur of drie, vier hadden we al een idee.” Maar de heads kenden elkaar dan ook al goed, denkt Remco: “We hadden daardoor wel een voorsprong op de andere teams. Daar moesten mensen samenwerken die elkaar niet kenden. Duurt dan natuurlijk even voordat je elkaar een beetje aanvoelt.”

Rond een uur of vijf ‘s middags kwamen jullie aan op Berlijn Hauptbahnhof. Toen waren jullie al zo’n twaalf uur wakker. Hielden jullie het nog vol?

“Eerlijk gezegd waren we al gesloopt toen we in Berlijn aankwamen. Vroeg opstaan, kort slapen, volle bak aan de slag, de warmte. Pittig,” herinnert Patrick zich lachend. “De Hackatrain ging verder bij Beach Bar Mitte. We zonderden ons af en gingen meteen aan het werk. Het viel me op dat de sommige andere teams dat niet deden. Ze zullen ons wel wat raar hebben gevonden.” Remco: “Sommige deelnemers liepen de volledige hackathon in een eenhoornpak. Dat was anders ook best vreemd!”

 

 

Ik hoorde dat jullie het klokje rond hebben doorgebikkeld. Waarom zijn jullie niet even gaan slapen?

Jeffrey: “We wilden door, we wilden gewoon echt iets vets neerzetten. Daarom hadden we taken verdeeld en deadlines gesteld. Patrick verdiepte zich in blockchain, Remco in nieuwe technieken en ik deed de algemene ontwikkeling.” Vooral blockchain bleek een blok aan het been van de mannen. “Ons plan was heel tof. Daar hoorde bij dat mensen elkaar konden helpen, en dat ze daarmee Choo Choo Coins konden verdienen of uitgeven. Dat was het blockchain – gedeelte. Maar het lukte maar niet, en het lukte maar niet. Toen hebben we gezegd: als het om twaalf uur of om één uur nog niet is gelukt, skippen we blockchain helemaal. Ondertussen werd Patrick steeds sjacherijniger.”

“Niets was nog goed voor Patrick,” grinnikt Remco. “Dat hij zijn lenzen niet kon poetsen, dat er maar één wc was voor zestig man, hij ging maar door….” Patrick: “Maar ik was er bijna! Zo frustrerend. Ik had al een soort digitale envelop ontwikkeld waar een gebruiker zijn coins in kon bewaren. Alleen een essentieel onderdeel – het verzenden van de coins – ik kreeg het gewoon niet aan de praat.”

 

Wat was dat vette masterplan van jullie precies?

“Het probleem van deze Hackatrain is een probleem van de passagier: hoe kom ik thuis? Met ons idee wilden we de passagier zo goed mogelijk aan een oplossing helpen. Niet het verdienmodel was ons uitgangspunt, maar de passagier,” stelt Jeffrey. Patrick: “Ons idee was om een platform te ontwikkelen waarmee de passagier heel makkelijk alle opties bij hem in de buurt kan overzien. Dat je met iemand in de omgeving kunt meerijden die met de auto naar het concert gaat bijvoorbeeld, alle opties met het OV of zelfs een goedkope slaapplek bij de concertzaal in de buurt,” legt hij uit. “Stel dat je Jeffrey bent, je woont dus in Chaam en je wil naar een concert van Snow Patrol in Ziggo Dome. Als je met de trein gaat, moet je al om tien uur naar huis. Maar via ons platform zag Jeffrey dat iemand uit buurdorp Alphen met de auto ging. En dus besloot hij met de fiets naar Alphen te gaan en dan met de auto heen en terug. Vraag en aanbod bij elkaar brengen dus. Zoals we dat bij Freshheads wel vaker doen. Tof hè? ”

 

 

Zeker. Toch werden jullie tweede.

“Tijdens de finale-pitch moesten we het opnemen tegen het team van de Deutsche Bahn met een erg sterk concept rondom Blockchain. En wij hadden blockchain uiteindelijk helemaal laten varen. Ik denk dat het daarop is gevallen,” zegt Jeffrey. Het voelde sowieso echt als een overwinning, ook al werden we tweede: ik vond echt dat ons plan heel goed was.”

 

Mooi! Volgend jaar weer?

Jeffrey, lachend: “Het was zwaar. We waren kapot, sjacherijnig. Eerst leken onze plannen te lukken en toen moesten we blockchain toch laten vallen. Vervolgens dachten we dat we hadden gewonnen, stonden we toch ineens op de tweede plek. Maar het was een ervaring met een gouden randje, dus volgend jaar gaan we zeker weer mee, maar dan gaan we voor de eerste plaats!”

 

Volgend jaar mee?

Check onze vacatures

Meer weten?

Amber Dijs Marketing & Communicatie