Freshheads en VIIA winnen Dutch Design Award

Vanavond werden voor de 16e keer de Dutch Design Awards uitgereikt in Designhoofdstad Eindhoven. VIIA, de tool om de versteviging van huizen in Groningen te versimpelen én te versnellen, won een Dutch Design Award in de categorie Service & Systems.

 

Juryrapport

“De aardbevingsproblematiek in Groningen is buitengewoon actueel en urgent. In een maatschappelijk beladen context ontwikkelden Freshheads en VIIA een methodiek om op grote schaal versterkingsadviezen op maat te genereren, het proces te versimpelen én te versnellen. Dit innovatieve project is relevant en effectief, omdat het werkelijk bijdraagt aan de zo gewenste versnelling van het maken van versterkingsadviezen. Freshheads en VIIA geven daarmee geen simpel antwoord, maar proberen werkelijk een functionele tool te bieden voor een complex probleem.”

 

VIIA
VIIA is een samenwerkingsverband tussen Royal HaskoningDHV en VolkerWessels-onderneming Visser & Smit Bouw en is in het leven geroepen om publieke gebouwen in het aardbevingsgebied Groningen veilig te maken door inspectie, analyse en waar nodig versterking van gebouwen.

 

Digitale Transformatie
Tot voor kort verliep dit proces grotendeels handmatig; een arbeidsintensief traject waar veel vakkennis in zit, maar dat zich bij ieder pand opnieuw herhaalt. Freshheads en VIIA ontwikkelden, in opdracht van Centrum Veilig Wonen, een tool om dit proces te versimpelen en te versnellen. In de tool wordt op basis van inspectiegegevens een 3D-model opgebouwd, hiermee kunnen ingenieurs een seismische analyse uitvoeren en vervolgens vaststellen welke bouwdelen versterkt moeten worden en in welke mate deze versterkt moeten worden. Inmiddels werken twintig organisaties met de nieuwe tool.

 

Dutch Design Awards
De Dutch Design Awards zijn een van de meest prestigieuze designprijzen en belonen sinds 2003 jaarlijks het beste op het gebied van Dutch design. VIIA won een award in de categorie Service & Systems. De jury bestond onder andere uit Grafisch ontwerper Roosje Klap, Bert Hagendoorn (Dutch Digital Design), Sabine Wildevuur (Waag Society, VU Amsterdam) en Shay Raviv (STBY).

 

VIIA en alle andere winnende projecten zullen tijdens Dutch Design Week (20 t/m 28 oktober) tentoongesteld worden in de Dutch Design Awards Exhibition in het Veem, Strijp-S.

 

Foto: Jeroen van der Wielen

Ook award-winning werk maken bij Freshheads?

vacatures

Meer weten?

Amber Dijs Marketing & Communicatie