HOE ONS KERSTPROJECT GRANDIOOS FAALDE EN WAAROM DAT OKE IS

Screen Shot 2017-01-24 at 11.46.42

Traditiegewijs hebben we niet stilgezeten voor de kerstdagen. In iets andere vorm dan dat men van ons gewend is. Dit jaar geen spel, interactieve installatie of projectie. Wel iets met kerstcadeaus en ons vraag & aanbod specialisme.

Zo vlak voor de feestdagen lanceerden we een nieuw online initiatief: Ruiljerot.nl. Het online vraag- en aanbodplatform dat ervoor zorgt dat je teleurstellende cadeaus niet langer op zolder hoeft op te slaan, maar gewoon kunt ruilen. De Tinder voor kerstcadeaus was niet al te serieus. Initiatiefnemer Frans Conneries (Frans voor bullshit) haalde in drie weken tijd landelijke media.

Practice what you preach
We roepen het regelmatig: 9 op de 10 nieuwe online ideeën falen. Niet altijd omdat het slechte ideeën zijn. Het kan een gevolg zijn van slechte timing, verkeerde aanpak, budget, aannames of onjuiste inzet van technologie. De Demo or Dieaanpak is uitgegroeid tot onze mantra. We zeggen vaak: “falen is niet erg, als je het maar snel doet!” Klein beginnen, snel falen en valideren met Minimum Viable Products, dat is waar we bij Freshheads heilig in geloven. Practice what you preach was daarom de gedachte achter onze jaarlijkse kerstwens. Wat begon met een niet al te serieus idee, groeide al snel uit tot een challenge van omvang: binnen twee weken tijd – met slechts een paar honderd euro marketingbudget te besteden – toetsen of we het gouden ei in handen hebben. Game on!

Ruiljerot(zooi)
“Het online ruilplatform voor al je rieten harten, geurkaarsen en andere ongewenste cadeaus die je tijdens de kerst krijgt”, dat was het idee dat ontstond tijdens de lunchwandeling door de Tilburgse Noordstraat. Een oplossing voor iedereen die tijdens de feestdagen ongewenste cadeaus ontvangt. Topidee dachten wij: iets met de deeleconomie, raakvlak met onze specialisme en grappig. Althans, vinden wij.

“ZE ZEGGEN WELEENS ‘VAN RUILEN KOMT HUILEN’, MAAR WAT NOU ALS JE CADEAU AL OM TE JANKEN IS? RUILJEROT.NL IS HET ONLINE PLATFORM VOOR IEDEREEN DIE ZIJN CADEAU LIEVER KWIJT DAN RIJK IS. DIE WEGGOOIEN TOCH WEL ZONDE VINDT. DIE ALLERGISCH IS VOOR HUISSTOFMIJT EN GEEN PLEK HEEFT OP ZOLDER. DAARNAAST VONDEN WE DAT DEELECONOMIE OFZO OOK WEL GEINIG.”

De werking moest simpel: op Ruiljerot.nl bied je als gebruiker eenvoudig een cadeau aan en selecteert een cadeau waartegen je het wilt ruilen. Is dit wederzijds, dan is er sprake van een match en worden de cadeau-eigenaren met elkaar in contact gebracht. That’s it.

rjr.nl

Marketing first
We kozen voor een marketing first approach. Voordat we daadwerkelijk een werkend systeem hadden riepen we al dat we er waren. Met alleen een aangeklede voorkant toetsten we of het idee ging leven. Waren mensen überhaupt geïnteresseerd in het concept? Want als we ze op basis van een verhaal niet eens kunnen lokken, heeft het dan zin om te gaan bouwen? We creëerden een fictief bedrijfsverhaal en een (hele lelijke) merkidentiteit. Onder naam van initiatiefnemer Frans benaderde we de vakpers en publiceerden we een advertentie in de Emerce. We startten een Facebook– en Twitteraccount, publiceerden in de week tussen kerst en oud en nieuw dagelijks een ‘cadeau van de dag’ en COMMUNICEERDEN ONGEGENEERD IN KAPITALEN. Onder de pseudoniem ^Joke van de klantenservice gingen we los op alles en iedereen die zeurde over zijn of haar cadeaus. We lieten low budget flyers bedrukken en verspreidden deze door de stad.

RJR-scherm

De impact
Van het één kwam het ander: MarketingTribune tuinde er met open ogen in (sorry, guys!) en besteedde naar aanleiding van het persbericht aandacht aan het nieuwe initiatief. De Telegraaf wist ons via een flinke zoektocht in de source code te achterhalen en besloot er een paginavullend artikel van te maken. Niet snel daarna volgde ook Radio Veronica.

Bij elkaar hebben we in twee weken tijd een niet te minne 5 miljoen mensen bereikt. Tweehonderd mensen maakten een account aan en zo’n 90 matches werden gemaakt. Geloven we nog steeds dat we hiermee het gouden ei hebben? Mwah, dat niet. Maar met nog geen €250,- aan out-of-pocket marketingkosten en drie avondjes met pizza en code is er geen man overboord. Dat de demo or die-aanpak werkt, daar is in ieder geval geen twijfel over mogelijk.

rjr illustraties

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR