Een open brief aan Cafetaria Online – (deel 2)

BAPI

Lieve Cafetaria Online,

Ondanks de onbeantwoorde liefde zijn we niet minder van jullie bamischijven gaan houden. En sinds ons laatste contact hebben we niet stilgezeten. Integendeel zelfs, het bestelvolume is verder omhoog gegaan en de BAPI is inmiddels één van de belangrijkste bedrijfsprocessen binnen Freshheads.

Even een opfrisser: ongeveer een jaar geleden automatiseerden wij jullie bestelproces. Met een druk op de knop, gewoon via de commandline. Maar heel eerlijk, dat bleek niet voor heel het bedrijf geschikt. Wat voor een programmeur piece of cake was, bleek voor een designer, marketeer of administratief medewerker niet zo makkelijk. Met als gevolg dat we alsnog de bureaus langs moesten om te vragen wie van de niet-programmeurs trek had in een bamischijf. En dat was nou net hetgeen waar we geen zin in hadden. Dus: terug naar de tekentafel. Er moet een manier zijn.

De oplossing was dichterbij dan we dachten. Want bij Freshheads Slacken we. Vergelijkbaar met Skypen, maar dan met gifjes als een van de functionaliteiten. We gebruiken het om intern met elkaar te communiceren en werkt met kanalen. Zo kun je je als Head onder andere voegen bij de groep voor het project waar je aan werkt, voor interne mededelingen, voor mooie vrouwen én voor bami’s.

Al snel was daar: ‘s werelds eerste bamibot. Een slimme chatrobot. Ze reageren op tekst en zorgen ervoor dat je snel taken kunt uitvoeren, enkel door een bepaald woord of zin te sturen. Denk aan het nieuws lezen, een vergadering plannen, een vlucht boeken óf bamischijven bestellen.

De bamibot werkt als volgt:
1. De initiator typt +1 in het #bami-kanaal
2. Er wordt een bamicall gestart
3. Iedereen die een bamischijf wilt typt ook +1
4. De bamibot houdt de telling bij
5. De initiator van de bamicall typt bestellon (met een o)
6. De laatste vijf minuten gaan in. De bamibot geeft iedereen een laatste
kans om een bestelling te plaatsen of zijn bestelling terug te trekken, ook al gebeurt dat nooit.
7. De bamicall is gesloten. Hebben we er minimaal 5? (want voor minder komen jullie niet) dan feliciteert de bamibot ons met een succesvolle bamicall en plaatst de bestelling bij Cafetaria Online.

De bamischijven worden bezorgd en aan onze kant aangenomen door Patrick (Lord of the Seven Cafetaria’s). Nadat de bel gaat verzamelen alle Heads (ze noemen zichzelf de ridders van de ronde bamischijven) zich in de tuin waar vervolgens in een kring de bamischijven genuttigd worden. Je begrijpt, de impact van jullie bamischijven is groot. Zoals iemand hier ooit zei: “Het is meer dan een bamischijf. It’s a way of life.”

WE GAAN OPEN SOURCE
Het afgelopen jaar kregen we regelmatig de vraag: “Hey, kan dat ook bij ons op kantoor?” Het antwoord was toen nee. Maar liefde is niet leuk zolang je het niet kunt delen. We hebben onszelf daarom als doel gesteld om de bamibot open source te maken. Wat dit betekent? Nou, dat ieder andere programmeur aan de slag kan met de bamibot!

Bij de volgende bezorging stappen jullie dan even binnen? Dan stellen we je voor aan de bamibot, de Lord of the Seven Cafetaria’s en de ridders van de ronde bamischijf. Zij praten je graag bij en hebben nog veel onbeantwoorde vragen: onder andere over jullie vakantiesluitingen, het bestellimiet en of de bamischijf nu wél of niet vegetarisch is.

We horen het graag.
<3,
Jullie heads.

PS: We hebben naast “Stand Bami” nog een paar nieuwe lievelingsliedjes aan onze bamify-lijst toegevoegd. Luister ook eens “Try me. Bami.”, “Wie wil ook een Bami” én “What a time to eat a bamischijf”.

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR