Opening Startup Fest Europe: dit werd er zoal gezegd

27193819856_84f24a1040_o
Gister ging Startup Fest van start. Het evenement dat Nederland verder op de kaart moet zetten als startupland en verbindingen tot stand brengt tussen jonge, startende ondernemingen, het gevestigde bedrijfsleven, kennisinstellingen, investeerders en de overheid. Prins Constantijn der Nederlanden en Neelie Kroes namen samen het initiatief. Gisteren was de officiele kick-off met onder meer namen als Tim Cook (Apple), Eric Schmidt (Google/Aplhabet), Gillian Tans (Booking.com), Travis Kalanick (Uber) en Jay Asad (Amalna Ventures).

27227903505_ef16dd4b95_o

Tim Cook, Apple: “Wees niet bang om te kannabaliseren”

“Wees niet bang om te kannibaliseren”. Die boodschap gaf Apple CEO Tim Cook gisterochtend mee aan de bezoekers van Startup Fest Europe in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Volgens hem zijn bedrijven bang om te veranderen.

Daarnaast ziet Cook een enorme groei in iOS ontwikkelaars in Europa. Dit zijn er inmiddels zo’n anderhalf miljoen. Cook:“Ik voel een enorme vibratie in Europa die er voorheen niet was. Het grote verschil met vroeger is dat de ontwikkelaars van nu niet alleen lokaal, maar in één keer hun producten en diensten wereldwijd kunnen aanbieden. Dit betekent dat ontwikkelaars zich meer moeten inleven in andere culturen.”

Op de vraag van oud Eurocommissaris Neelie Kroes hoe het Cook Apple zelf over vijf jaar zag wilde hij ‘eigenlijk liever niet ingaan’. “In het algemeen willen we diensten en producten ontwikkelen die mensen verder helpt. We hebben Apple TV gelanceerd omdat we denken dat apps de toekomst van televisie of in het algemeen van entertainment zijn, daar ga je nog meer van horen. Ik geloof ook dat de Apple Watch nog veel belangrijker gaat worden. Het wordt de app die continu onze gezondheid in de gaten houdt, zoals een auto je waarschuwt voor mankementen. Technologisch zijn we nog niet zover, maar dat zal zeker komen.” Meer lezen?

Gillian Tans, Booking.com: “Beslissingen zo laag mogelijk houden in het bedrijf”

“Beslissingen moeten liefst zo laag mogelijk in de organisatie worden genomen om ownership en snelheid te stimuleren”, zegt CEO Gillian Tans van Booking.com. Tans zat gisteren tijdens het openingsevent van Startup Fest Europe in een paneldiscussie over ondernemerschap. Andere panelleden waren Pieter van der Does van Adyen en Steven Schuurman van Elastic. 

Gevraagd naar de rol die cultuur binnen een bedrijf speelt waren ze alledrie vrij duidelijk. Tans wil mensen veel verantwoordelijkheid geven. Tans: “Het is belangrijk om het bedrijf van meet af aan internationaal schaalbaar op te zetten en het voor de klant simpel te houden. Wij volgen onze klanten de wereld over en luisteren goed.” Elastics Schuurman zegt het moeilijk te vinden cultuur in te bouwen in een gedistribueerde organisatie zoals zij. Desalniettemin is het heel belangrijk. De mensen die bij hen solliciteren zijn bijna altijd al gebruikers van de software, die open source te downloaden is. Bij Adyen stimuleren ze exchange. Van der Does: “Wie op een van de andere twaalf kantoren wil werken, kan daar voor een x-periode naartoe.” Meer lezen?

Eric Schmidt, Alphabet: “Denk groter!”

“Denk groter, focus je op de nieuwe architectuur van de wereld om grotere problemen op te lossen”. Dat was de boodschap van Eric Schmidt, topman van Googles moederbedrijf Alphabet. Waar nog steeds bedrijven zich aanpassen aan de wereld waarin smartphones, mobiel breedband en clouddiensten centraal staan, is dat in Schmidts wereld al weer achterhaald. The next step volgens hem? Machine learning en kunstmatige intelligentie. Schmidt: “Bij Google werken we aan de crossover van oren, ogen en spraak.” Zijn werkgever, waar hij de rol van minister van ‘Buitenlands Zaken’ speelt, investeert veel in lerende computers. En maakt die technologie, via API’s, ook beschikbaar aan derden. “Maar we staan hiermee nog maar een het begin. Over tien jaar ziet de wereld er heel anders uit. Dat is nog heel ver weg”, aldus Schmidt.

Schmidt is uitgesproken kritisch over Europa. Het onderwijssysteem en ondernemerslandschap in het bijzonder. “Bij ons kunnen startups aan universiteiten daar makkelijk seed funding krijgen. In Europa kopen wij die bedrijven vanwege hun talent op, omdat ze geen financiering van de universiteiten krijgen. Daarnaast zijn er te veel beperkende regels voor startups om snel en internationaal te kunnen groeien.” Die twee elementen zijn er volgens de bestuurder debet aan dat Googles aparte investeringsfonds voor startups van de driehonderd investeringen er maar ongeveer tien in Europa deed. (Terwijl Schmidt  zich uit over de regelgeving in Europa viel de Franse politie het hoofdkwartier van Google in Parijs binnen voor verdachting van belastingontduiking.) Meer lezen?

Jay Asad, Amalna Ventures: “Investing in refugee entrepreneurs will have a positive impact”

Jay Asad, investeerder bij Almalna Ventures is een ondernemer uit Syrië die 14 jaar in de VS heeft gewoond, terugging en uiteindelijk vluchtte voor de oorlog. Via de bootroute en Griekenland. In zijn presentatie vertelde hij gisteren zijn verhaal. Over zijn vlucht, zijn investeringsfonds en hoe hij opnieuw probeert op te krabbelen. Amalna Ventures is een investeringsfonds dat als doel heeft gepassioneerd vluchteling-ondernemers de kans te geven op succes. Asad: “We believe that investing in refugee entrepreneurs will have a positive impact as mych as it’s a sound financial investment.”Jay Asad kreeg van heel de dag duidelijk het grootste applaus!

27130778322_87462e7e92_o

Startup fest Europe
Van 23 tot en met 28 mei 2016 vinden er door het hele land 50 evenementen plaats verdeeld over 16 steden in Nederland rondom tech en ondernemen. Bekijk hier het volledige programma.

Freshheads realiseerde in opdracht van Emerce en Startup Delta de openings website

Meer lezen over over de opening van Startup Fest Europe?

Ga naar Emerce.nl

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR