Mentoren tijdens de Google Startup Week in Londen

Google LPx
Vorige week reisde onze UX developer Gijs als officiële Google Mentor af naar Londen voor de Google Startup Week. Tijdens deze week helpen experts start-ups in een week tijd significante stappen vooruit te zetten. De Google Startup Week is een internationaal pre-incubator programma in Tel Aviv, Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Singapore én Londen.

Het is een vuistregel dat negen van de tien online initiatieven falen. En lang niet altijd omdat het idee slecht is. De meest voorkomende redenen? Verkeerde aannames, niet het juiste team, onvoldoende budget, een ongelukkige keuze voor technologie, of nóg erger: niemand zit op je idee te wachten. Ook tijdens de Google LPx (Launchpad) Startup Week in Londen ondervond mentor-Gijs het aan den lijve.

In een week tijd stortten 40 mentoren, afkomstig uit de top van de digitale industrie, zich op 10 internationale start-ups. Gedurende deze week hielpen zij hen met het definiëren van hun product, doorrekenen van het businessmodel, valideren van hun aannames en het definiëren van een Minimum Viable Product (MVP). Daarnaast gaven zij alle tools om de MVP daadwerkelijk te bouwen, monitoren en te vermarkten.

Het programma:
Dag 1 – Product
Dag 2 – UX
Dag 3 – Tech
Dag 4 – Marketing
Dag 5 – Iteration Day (waar alle disciplines nog één keer samen komen)

Een betere omschrijving van de week is:

Dag 1 – Kick’m down
Dag 2 – Accept your downfall
Dag 3 – Don’t code (if you don’t have to)
Dag 4 – Reach your TRUE customer
Dag 5 – Total chaos 🙂

Snel falen

Na dag 1 kon er geconcludeerd worden dat 8 van de 10 start-ups gebaseerd waren op ongefundeerde aannames. Gijs: “Je merkt dat veel ondernemers nog steeds te lang wachten met het idee te toetsen in de markt. Bang om al het kruit te verschieten, terwijl het tegendeel waar is. Falen is een optie, mits het snel gebeurt. Zo voorkom je een grote investering, lang ontwikkeltraject met als risico dat je idee niet gaat werken.”

Welk advies hij de start-ups meegeeft? Gijs: “Doe onderzoek, praat met de doelgroep en zorg dat aannames kloppen. Ga in kleine stappen van idee, concept en prototype naar een MVP. Leer ervan, meet het en maak zo gerichte keuzes om je idee of product nóg beter te maken. Oftewel ‘Demo or Die’.”

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR