Proeftuin 4: Aan de slag met Welzijn in de Zorg

Proeftuig
Even voorstellen! Dit zijn (van links naar rechts) Wilson, Eva, Jalisa én Rikkert. Onze allernieuwste lichting Proeftuintalenten. Pas net onderweg en al behoorlijk wat werk verzet! In twee weken tijd bedachten zij een concept met als doel de welzijn in de zorg te verbeteren. Hoe zij dat aangepakt hebben? Ze vertellen het in dit blogartikel.

In het diepe
“Bedenk een vernieuwend concept om de welzijn in de zorg te verbeteren”, zo luidde de vraag op onze allereerste stagedag. We kregen geen duidelijke briefing, probleem- of vraagstelling. We werden meteen in het diepe gegooid en op elkaar aangewezen. De eerste dag startten we met deskresearch en verzamelden een hoop actuele problemen in de zorg. De 6 – in onze ogen – meest relevante problemen vormden het startpunt. Namelijk:

1. Eenzaamheid onder ouderen
2. Informatie overload
3. Ontbrekende inzicht in voedingsstoffen
4. Hoge drempel voor mantelzorg
5. Administratie door zorgverleners
6. Communicatie tussen zorgverleners

Interviewen
We kozen twee thema’s uit en onderzochten deze verder. We spraken met mensen in de zorg en toetsten daar onze eerste bevindingen bij. Vooral de communicatie op de werkvloer, daar blijkt nog zeker winst te behalen.

infographic-miscommunicatie-3

Wisseling van de diensten
Uit de gesprekken bleek dat er voornamelijk bij wisseling van de diensten dingen misgaan. Wanneer de dienst er voor een zorghulpverlener op zit draagt hij of zij gebruikelijk de belangrijkste informatie over naar de nieuwe dienst. Maar een dag in de zorg is nooit hetzelfde. Door de hectiek van de dag zijn juist die specifieke bijzonderheden de dingen die het eerst vergeten worden. Met alle gevolgen van dien natuurlijk.. Wij stelden onszelf de vraag: kunnen wij dit probleem met hulp van een online tool wegnemen?

Geen miscommunicatie
We bedachten een online tool voor mensen die werken in de zorg en dagelijks te maken hebben met overdrachten. Een tool die door de dag heen helpt met reminders.

Het werkt als volgt:
Tijdens de overdracht van de nacht en dagdienst kan er op een laagdrempelige manier door een afdelingsteam een algemene takenlijst samengesteld worden. Deze lijst kunnen de zorgverleners op hun telefoon, pieper of ander apparaat bekijken. Wanneer de zorgverlener een notificatie voor een desbetreffende taak krijgt, kan op dat moment gekozen worden om de taak meteen uit te voeren, even uit te stellen of te annuleren. Wordt de taak geannuleerd? Dan wordt de taak doorgeschoven naar een beschikbare collega. Zo worden alle kleine of grote bijzonderheden die niet bij de dagelijkse routine horen niet vergeten en krijgt het gehele team een collectieve verantwoordelijkheid voor de taken.

45bbd8f4-1ce9-4d68-8832-65106facce05

Klaar voor een nieuwe uitdaging!
Wat de belangrijkste lessen zijn die we uit deze week hebben kunnen trekken? Je ideeën heel klein maken, snel toetsen in de markt en op basis van die feedback verder optimaliseren. Kortom, we zijn klaar voor een nieuwe uitdaging!

Een goed online idee? De Proeftuin toetst de levensvatbaarheid!

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR