‘Demo or Die’ in de schoonmaakbranche

smartrooms5
We deden een experiment voor Hago en ontwikkelden een prototype waarmee we testten of schoonmakers met behulp van ‘smart sensors’ nog beter en efficiënter te werk kunnen gaan. Het doel? Werken op basis van informatie en technologie, in plaats van programma.

“Kunnen we iets met slimme sensoren?”, werd ons gevraagd. We organiseerden een brainstorm en kwamen tot de conclusie dat de mogelijkheden, met name in de facilitaire branche, enorm zijn. We gingen van start met een klein idee en vlogen het aan volgens onze “Demo or Die”-aanpak. Stapsgewijs van idee naar werkend prototype, om zó snel (en met minimale middelen) de levensvatbaarheid te kunnen toetsen.

Idee:

“Met slimme sensoren kun je het gebruik én verbruik van de ruimte herkennen en daar het schoonmaakprogramma op aanpassen.”

Toetsen
We zijn geïnspireerd door een reeks aan slimme gebouwen die de afgelopen jaren opgeleverd zijn. Vaak zitten die vol sensortechnologie voor klimaatbeheersing en veiligheid. Het grootste werkgebied van Hago bestaat uit bestaande gebouwen. Kunnen we die gebouwen niet smart(er) maken? We zijn op zoek gegaan naar betaalbare en betrouwbare hardware-modules om dat te realiseren. Maar die zijn nog niet zo eenvoudig op de markt te vinden. Daarom hebben we besloten om zelf iets te ontwikkelen. Aan de slag met Internet of Things dus!

Slimme sensorbox
We ontworpen een slim kastje gebaseerd op de Arduino en maten op licht, luchtvochtigheid, temperatuur, Bluetooth en beweging. Twaalf stuks om precies te zijn.

smartooms6

De eerste prototypes werden op ons kantoor in Tilburg getest. Een week lang, in de keuken, vergaderruimtes en werkplaatsen. De kastjes zijn met elkaar verbonden via een mesh-netwerk. Zo hoeft er maar één kastje daadwerkelijk in verbinding te staan met het internet. Iedere minuut stuurde ieder kastje zijn data naar de hoofdbox. Met behulp van een API verzond de hoofdbox vervolgens alle resultaten naar onze server. Na een week testen bleek de Bluetooth-activiteit bij ons het hoogste. Onze verwachting was op dat moment dat dat de meeste bruikbare data uit zou komen.

Op locatie
Uiteindelijk bevestigden we de 12 slimme kastjes in verschillende ruimtes bij één van de bedrijven waar de schoonmakers van Hago actief zijn. Heel simpel, met een tie-wrapje aan de muur bevestigd. De kastjes hebben daar 2 maanden gestaan en data opgevangen.

smartrooms2

Heel veel data
Zo’n 40 miljoen records om precies te zijn. En niet Bluetooth, maar de luchtvochtigheid en temperatuur genereerden de beste data. Wanneer mensen spraken ging de luchtvochtigheid omhoog, was er activiteit dan schoot de temperatuur omhoog. Om er zeker van te zijn dat de data die we binnenkregen ook echt klopten, hebben we met mensen op locatie steekproefsgewijs getoetst.

dashboard

Het resultaat?
Met een minimalistische opzet en nog geen 100 euro per kastje, hebben we met dit experiment waardevolle informatie kunnen vergaren over de omstandigheden in de ruimtes én over het gebruik ervan. Voor de schoonmakers van Hago heel kansrijk.

Zo weet je wanneer ruimtes intensief gebruikt zijn, en dus extra aandacht nodig hebben. Maar ook wanneer ruimtes amper óf niet gebruikt zijn, en schoonmaak eigenlijk overbodig is. Op basis van dit experiment bekijken we samen met Hago of we het werkende prototype kunnen vertalen naar een innovatieve nieuwe toepassingen die voor meer efficiëntie zorgen.

Meer lezen?

Lees meer!

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR