Demo or Die Day

DOD_Blog
Afgelopen maandag ging de derde editie van de European Social Innovation Week van start. Een week in het teken van nieuwe vormen van samenwerking tussen ondernemers, overheid, onderwijs en wetenschap. Freshheads organiseerde de eerste Demo or Die Day. Van goed idee naar online succes, hoe doe je dat?

“Demo or Die” is het afgelopen jaar uitgegroeid tot onze mantra. Een visie en aanpak waar wij bij Freshheads sterk in geloven. Sterker nog, wij denken dat het dé enige manier is om in deze razendsnel veranderende economie succesvol te kunnen zijn. Klein beginnen, valideren, minimum viable products, proof of concepts. Hoe begin je?

Falen
De middag werd gehost door onze directeur Wout en Interaction Designer Evert. Hun boodschap was faal snel of lever het bewijs dat jouw idee werkt. Wout: “Het is een vuistregel voor start-ups dat 9 op de 10 nieuwe ideeën falen. Dit zijn lang niet altijd slechte ideeën, maar is misschien een gevolg van slechte timing, verkeerde aanpak, budget, aannames of onjuiste inzet van technologie.”

Redenen genoeg waarom een idee zou kunnen falen. De meest voorkomende reden is dat de behoefte aan jouw idee ontbreekt. Juist deze kun je gemakkelijk voorkomen door het idee vooraf te valideren.

Demo or Die!

Wout: “Het realiseren van een idee is een lange weg van vallen en opstaan, de DOD- aanpak helpt je om die weg zo kort en comfortabel mogelijk te maken. Snel falen én snel kleine successen behalen, zodat je zonder teveel tijd en geld rap verder kunt. ”

Het principe kent de volgende stappen:

  1. Je idee valideren
  2. Prototyping
  3. Concepting
  4. Valideren
  5. Realiseren van je MVP (minimum viable product)

Tijdens de workshop lag de focus vooral op stap 1, je idee valideren. De deelnemers werden opgesplitst in drie groepen en kregen als voorbeeld de case Vraaghetdemarkt.nl, het conceptidee van Freshheads en Gemeente Tilburg dat het proces van aanbesteden voor zowel inkoper als bedrijven middels marktconsultatie moet gaan verbeteren. De opdracht was: formuleer vanuit een probleemstelling een idee, wat het idee moet doen, wat je er minimaal voor nodig hebt en welke aannames hierbij komen kijken. Valideer de aannames en presenteer de resultaten aan het einde van de dag.

blogyo

Resultaten
De groepen gingen enthousiast aan de slag met brainstorming, ideevorming, interviewen, bijsturen en vertaalden dit naar veelbelovende concepten. De concepten varieerden van een online platform voor jongeren met een identiteitscrisis, een platform voor buitenspeel-initiatieven voor kinderen, tot een platform waar studenten en bedrijven ideeën naar elkaar kunnen pitchen. Het was een topdag!

Heb jij zelf ook een goed idee?

Demo or die!

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR