Verslag: de eerste labdag is een feit

Blog_labdag
Wij sloten de deuren en hielden onze eerste officiële labdag! In 8 uur van concept naar werkend prototype. Wij knutselden met sensoren, lampjes, 3D-printers, arduinos en ibeacons. Van administratie, accountmanagers tot ontwerpers en developers. Iedereen deed mee. Wie aan het einde van de dag de beste demo gaf was de winnaar. Een paar concepten voor je op een rijtje.

Concept 1: Koffietijd!

Aanleiding

Wanneer je bij Freshheads “Koffie?!” roept hoop je eigenlijk dat zo min mogelijk mensen ‘ja’ zeggen. De koffie is prima, maar het tappen gaat niet bepaald snel. Dertig seconden doelloos om je heen kijken. En dat keer 6 als je écht voor heel je team mag lopen.

Uitwerking
Het team koffietijd heeft in een dag tijd een werkend prototype ontwikkeld waarbij je je niet langer hoeft te vervelen als je koffie moet halen. Een applicatie die reageert op het geluid van de koffiemolen, jou herkent aan je persoonlijke koffiecode en direct een spel begint. Gedurende de tijd dat je koffie aan het tappen bent speel je een filmquiz, zie je hoeveel kopjes je al gedronken hebt én wie er van je collega’s het vaakst, maar ook het minst vaak voor de ander loopt.

sietse_koffie


Concept 2 en 3: de aanwezigheids API + Headhunterz

Aanleiding

Bij Freshheads werken we met een systeem waarbij ieder team een eigen doorschakelnummer heeft. Wanneer er iemand belt voor een collega hoef je in principe alleen maar te kijken in welk team diegene zit en dat doorschakelnummer in te toetsen. Maar zo makkelijk is het in de werkelijkheid niet. Collega’s zitten lang niet heel de dag op hun plek; ze flexwerken, overleggen, vergaderen, lunchen of ontspannen elders. Dit is voor degene die de telefoon op moet nemen en doorschakelen vaak een hele zoektocht. 

Uitwerking
Twee teams met ongeveer hetzelfde idee, maar net een andere uitvoering. Waar het éne team gebruik maakt van bestaande mac-adressen en de verschillende WiFi-spots door het pand, deed het andere team dat met Bluetooth Beacons. Beide proof of concepts zorgen ervoor dat je altijd op real-time op de hoogte bent van welke collega’s aanwezig zijn, waar zij zich in het pand bevinden en of dat zij beschikbaar zijn. In de toekomst kunnen daar nog livegangen, actualiteiten, verjaardagen en jubilea aan toegevoegd worden.

blog_headhungters


Concept 4: Een cadeau aan vliegtuigspotters

Aanleiding
Dit team bedacht het ultieme cadeau van KLM aan vliegtuigspotters. Een slimme lamp die ervoor zorgt dat vliegtuigspotters ook van overvliegende vliegtuigen kunnen genieten als ze niet aan de runway staan.

Uitvoering
Via actuele vluchtinformatie van flightstats.com en je huidige GPS-locatie worden overvliegende vliegtuigen op je smartphone getoond en verbonden aan een lamp die je in je huis kunt hangen. Wanneer er een vliegtuig over het huis van de spotter vliegt pulseert de lamp in de kleur van de desbetreffende vliegtuigmaatschappij en vliegt er een vliegtuigje om de lamp!

Blog_spotten

Concept 5: Wacht remote

Aanleiding
Het komt wel eens voor dat bezoekers wat vroeg zijn of dat er een meeting uitloopt waardoor iemand even moet wachten. Je krijgt een kop koffie aangeboden en kunt in onze keuken of tuin zitten, werken of wat lezen. Maar wachten vindt natuurlijk niemand leuk. We stelden ons de vraag of de wachtruimte niet interactiever kon. In een dag maakten wij een werkend prototype van het FH-screen.

Uitvoering
In de Freshheads wachtruimte zit je als het aan dit team ligt zelf aan de knoppen. Zij ontwikkelden een interactief kanaal die je als bezoeker zelf kan besturen. Met je smartphone maak je verbinding met het FH-screen en kies je wat je wilt zien of doen. Zo lees je meer over de bedrijfsvoering of onze cases, speel je een spelletje óf lees je alle inside weetjes over onze heads. Zo heb je als bezoeker altijd een goeie ijsbreker! Wist jij namelijk dat..

FH-screenremote

Concept 6: Niks om aan te trekken

Aanleiding
Niet veel heads kunnen erover meepraten, maar dat het bestaat is iets wat zeker is. Vrouwen en kledingcrisis. Ze hebben een avondje uit, een bruiloft of verjaardagsfeestje, staan voor de kledingkast en denken: “Ik heb niks om aan te trekken”. Ze trekken van alles uit de kast, maar toch zijn zij ervan overtuigd dat een ritje naar de kledingwinkel een pure noodzaak is. Wij bedachten een app en toetsten dit in een dag in de markt.

Uitvoering
Wearable is de concept-app waarmee je jouw kledingkast inzichtelijk maakt en deelt met je beste vrienden. Je kunt mixen en matchen op basis van je eigen garderobe en die van je vrienden, moeder of zus zonder uren voor de spiegel te hoeven staan. Wil je iets van je moeder aan? Dan stuur je eenvoudig een leenverzoek uit. Het concept is een dag lang voorgelegd aan een groep mode-lovers. Het resultaat? 280 reacties waarvan 97% het graag zou gebruiken.

Wearable_blog

 

Concept 7: Lekker bezig!

Aanleiding
Bij Freshheads zijn we best een beetje sloddervosjes. Koffiekopjes, bordje, kruimels en papieren.. we laten ze regelmatig slingeren. Niet omdat we lui zijn, maar omdat we het gewoonweg niet zien. Dit team vroeg zich af of ze daar iets aan konden doen.

Uitvoering
Het team ontwikkelde een game waarbij elke dag 2 willekeurige mensen met elkaar worden gematcht. Ze gaan die dag de strijd met elkaar aan en krijgen een aantal tasks die zij zoveel én goed mogelijk moeten uitvoeren. Voor iedere goed uitgevoerde task krijgen zij punten. Heb je aan het einde van de maand de minste punten? Ja, dan moet je trakteren.

sloddervos

And the winner is..
*Tromgeroffel* DE HEADHUNTERZ met hun interne aanwezigheids dashboard op basis van Bluetooth Beacons. Top gedaan guys. En kijk ze shinen!

blog_winnaar

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR