ANP Pers Support: de kennisbron voor iedere pr-professional

anp blog
Iedereen die zich met marketing en PR bezighoudt weet dat het succes van een persbericht valt of staat met de exercitie. Bij het schrijven, targeten en versturen van een succesvol persbericht komt meer kijken dan men vaak denkt.

Dat het ANP dé autoriteit is op het gebied van pers in Nederland mag duidelijk zijn. Jaarlijks brengen ze meer dan 600.000 nieuwsberichten onder de aandacht van media in binnen- en buitenland. Maar wist je ook dat ze je als organisatie helpen met het uitrollen van de meest succesvolle PR-strategie?

ANP Pers Support is een samenwerking tussen het ANP en PR Newswire. Deze joint venture van ANP focust zich niet alleen op de distributie van nieuws. Ze helpen je bij het maken van (foto-, video-, en tekstuele) content, bereiken van de juiste media en het analyseren van de resultaten. Met wereldwijd hét allergrootste netwerk aan journalisten haalt ANP Pers Support het meeste uit jouw nieuws.

Violette Kout, Marketing Manager bij ANP Pers Support: “We willen dé partner kennispartner zijn voor pr-professionals. Voor tips, tricks en inspiratie in het vakgebied is ANP Pers Support de grootste bron van kennis. We schrijven artikelen, organiseren masterclasses en nemen uitvoerend werk uit handen. Het probleem is dat nog niet genoeg PR-professionals weten wat we te bieden hebben. Daar brengen we nu met hulp van Freshheads verandering in.”

De doelstellingen waren duidelijk; ANP Pers Support profileren als dé kennispartner voor pr-professionals, meer traffic, hogere on-site conversie én regelmatig terugkerende leads. Het team ging samen met ANP Pers Support terug naar de tekentafel, stippelden een slimme strategie én kraakheldere online propositie uit.

Op basis van de toptakenaanpak zijn processen versimpeld. We maakten de volgende vier belangrijkste gebruikerswensen inzichtelijk en namen deze als uitgangspunt voor het verdere ontwerp:

1. hulp bij het creëren van nieuws
2. hulp bij het versturen van nieuws
3. inspiratie en kennis
4. hulp bij het vinden van foto- of videocontent

Igor Delissen, Interactieontwerper bij Freshheads: “We hebben de bestaande website volledig gestript en met de toptaken als basis opnieuw opgebouwd. Het aantal pagina’s is rigoureus afgenomen en alleen de meest relevante pagina’s zijn overgebleven. Hierdoor zijn processen aanzienlijk vereenvoudigd en vindt de eindgebruiker in snelle, logische stappen de hulp waarnaar ze op zoek zijn.”

Benieuwd naar het resultaat?

Check de site!

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR