Een open brief aan Cafetaria Online

Bapi-def

Lieve Cafetaria Online,

Waarschijnlijk weten jullie dit al, maar wij zijn enorm fan van jullie bamischijven. Zo erg fan, dat we vrijwel iedere week een flinke online bestelling doen. Goede business voor jullie, maar iedere keer met pen en papier langs alle werkplekken om vervolgens wéér dat lange bestelformulier in te vullen, bleek minder goede business voor ons.

We zullen ons eerst even voorstellen. Wij zijn Freshheads, een internetbureau in hartje Tilburg (Wilhelminapark 21 moet vast én zeker een belletje doen rinkelen). We werken hier met zo’n 35 ‘heads’ dagelijks aan allerlei dingen die met het internet verbonden zijn. Onze visie is dan ook dat op den duur alles met elkaar verbonden is; devices, data, dingen. En een middel om dit alles goed aan elkaar te knopen, dat noemen wij in developertaal API’s (ee-pie-ijs /of gewoon aapies). Jullie hebben geen API. Op zich geen punt hoor, het dwong ons alleen iets creatiever te zijn.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij hebben jullie bestelproces geautomatiseerd. Bewust die van jullie en niet van die van Thuisbezorgd.nl, want eerlijk is eerlijk: in een maand tijd scheelt dat ons €6,- euro aan bezorgkosten, en dat zijn toch weer 3 hele bamischijven.

De eerste versie van de BAPI is door twee van onze developers in een paar pauze-uurtjes in elkaar gezet. We hoefden alleen nog maar het aantal bamischijven op te geven “./bami order 10”, et voila. Van keer op keer een lang invulformulier, naar een paar geautomatiseerde HTTP requests en de rest ging vanzelf; jullie kregen de bestelling binnen en nog geen half uur later stonden jullie op de stoep met een zak knapperige bamischijven. Nice!

dennis2

Maar toen besloten jullie je website te vernieuwen. Al ons werk leek voor niks te zijn geweest. De BAPI v1. was er niet meer.

We zaten niet bij de pakken neer en besloten een nieuwe versie te maken. We hebben de BAPI zelfs verder kunnen professionaliseren waardoor we nu in slechts 1 HTTP request bamischijven bij jullie bestellen. We ontwikkelden zelfs een dashboard (de Bami Live) die op alle schermen binnen het pand te zien is. Via websockets (zegt jullie waarschijnlijk niks, maar dat boeit verder niet) is het nu in een fractie van een seconde live zichtbaar welke ‘head’ een bamischijf wenst. En dat niet alleen; iedere keer als hier iemand een bamischijf aan de bestelling toevoegt knalt een muziekfragment van ons levenslied “Stand Ba Mi” uit de speakers.

Blog_BAPI

Tijd om to the point te komen. Onze vernieuwde BAPI is een pareltje en gaat ons nauw aan het hart. Het zou voor ons ondragelijk zijn als jullie plots weer besluiten aan jullie website te sleutelen. Om verdriet te voorkomen willen we daarom een voorstel doen. Wat als wij een API voor jullie maken?

“Uhhh..” Ik hoor het jullie denken. Het klinkt ingewikkeld, maar wil niets meer zeggen dan dat straks iedereen die een beetje technisch onderlegd is dingen kan maken waarmee zij razendsnel bamischijven (maar ook frikandellen, frietjes en kroketten) bij jullie bestellen. Godsamme, dat klinkt goed toch?

Het kan natuurlijk dat jullie dit geen goed idee vinden. Even goede vrienden.
Maar beloven jullie dan wel de komende tien jaar niet meer aan deze website te sleutelen?

Mochten jullie toch in willen gaan op ons voorstel, of sta je te popelen onze bami-machine in levende lijven aan het werk te zien? Schroom dan niet eens binnen te stappen, dan geven we je graag een demonstratie. Wij zorgen voor fris, nemen jullie dan de bamischijven mee?

We horen het graag.

Heel veel liefs,
De Heads.

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR