Van touchpoints naar relaties op Emerce Engage

Emerce Engage
Een echte relatie aangaan met je klanten, hoe doe je dat? Freshheads strateeg Tino betreedt op 11 december het podium tijdens Emerce Engage en geeft inzicht in hoe bedrijven de volgende stap kunnen zetten om klanten écht aan zich te binden.

Van touchpoints naar relaties

Bedrijven staan via steeds meer kanalen in contact met hun klanten. Toch ervaart de consument een afstand doordat ze maar een beperkte invloed op de dienstverlening kunnen uitoefenen. We claimen als bedrijven allemaal een relatie te hebben met onze klanten, maar waarom is er dan zo weinig wederkerigheid?

Tino pleit in zijn talk tijdens Emerce Engage voor een gelijkwaardige relatie tussen klant en bedrijf. Eentje waar klanten kunnen bijdragen en zelf aan de slag kunnen. Hij legt aan de hand van een aantal succesvolle voorbeelden uit hoe we allemaal van touchpoints naar relaties kunnen gaan.

Emerce Engage

Engage gaat over de beste strategieën voor organisaties met grote klantendatabases. Via e-mail, social, web en offline kanalen. Nieuwe inzichten en de beste actuele cases rond effectief gebruik van data, intelligent gebruik van systemen en klantgegevens, effectieve e-mailmarketing, een geïntegreerde aanpak van alle kanalen voor een stijgende conversie en loyaliteit. Kortom: hét event voor professionals in multichannel marketing, klantcontact en service.

Wil je dit niet missen? Kijk voor tickets, het verdere programma en meer op www.emerce.nl/engage.

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR