Even binnenkijken bij de Proeftuin

Freshheads Proeftuin
In september openden wij de deuren van onze proeftuin. Hier werken deze vier mannen, onder begeleiding van professionele heads, in een zelfstandig en multidisciplinair team. Ze zijn nu een aantal maanden onderweg. De eerste projecten zijn opgeleverd. Tijd om eens te polsen hoe zij het ervaren.

Dit zijn Sander (22), Mark (24), Berny (22) en Paul (23). Vier topstudenten met ieder een persoonlijk talent en één gezamenlijk passie: vette online creaties maken. Ieder vervullen ze een andere rol binnen de proeftuin. Zo is Paul de grafisch ontwerper, Mark de front-end developer, Sander de interactieontwerper en Berny de projectmanager. Door de krachten te bundelen vormen ze samen een team dat opdrachtgevers helpt ideeën te valideren in de markt.

Grote namen
Drie maanden geleden trapten ze af met hun eerste opdracht: maak een website om de proeftuin te profileren, jezelf te presenteren en mogelijke opdrachtgevers aan te trekken. En dat is gelukt. Berny: “We hebben inmiddels opdrachten voor de meest toffe opdrachtgevers. Van grote gevestigde namen als 013, Effenaar en TextielMuseum tot inspirerende nieuwe start-ups.”

Dagelijks starten ze de werkdag met een gezamenlijke stand-up. Dan blazen ze ‘Get up, Stand up’ van Bob Marley uit de speakers en bespreken ze de dag door. Sander: “Tijdens de stand-up bespreken we wie waar die dag aan gaat werken, wie wat oplevert en wat daarvoor nodig is. Vervolgens gaat iedereen aan de slag met zijn werk. Verder hebben we interne meetings, nieuwe briefings en veelvuldig presentaties bij klanten.”

De eerste resultaten
Inmiddels heeft het team hun eerste echte opdracht opgeleverd voor data sharing software Tablespace. De proeftuin dacht mee aan het concept van deze start-up en is verantwoordelijk voor de huisstijl, het logo en webdesign.

Tablespace

Werken met Scrum
In de proeftuin werkt het team, net zoals de overige teams binnen het bureau, volgens de Scrum-methodiek. Een werkwijze waar maar twee van de vier ooit eerder mee gewerkt hebben. Paul: “Door deze methode leren we actief met de klant mee te denken, veelvuldig te presenteren en gestructureerd te werken. Vooral het presenteren is erg leerzaam voor ons, omdat we dat op onze opleiding (ICT en Media Design, red.) niet vaak hoeven te doen.”

“Maar ook leren we hier anders te kijken naar conceptontwikkeling. We waren in het begin van de stage erg praktisch ingesteld en dachten vaak meteen in vorm. We leren hier dat dat niet de juiste aanpak is. We werken nu in stappen en grijpen telkens terug naar de essentie: raakt het de doelstelling?”, vervult Mark.

Mini start-up binnen Freshheads
Het team heeft een eigen teamruimte waar ze voorzien zijn van alles wat ze nodig hebben om als een zelfstandig mini-bureau te opereren. Berny: “Het is alles behalve een alledaagse stageplek. De projecten waar we aan mogen werken, de klantcontacten, de professionele werkwijze, de bedrijfscultuur. We hebben het gevoel dat we een kleine start-up zijn binnen Freshheads. En dat is uniek.”

Vanaf februari 2015 gaat de Freshheads Proeftuin weer verder. Dus ben jij een student met een groot talent voor back-end, front-end, interactieontwerp, vormgeving of projectmanagement?

Meld je dan snel aan!

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR