Interview: ‘Wat is het geheim van Incubate?’

Freshheads+Incubate
Vorige week vond de tiende editie van het Incubate festival in Tilburg plaats. In tien jaar tijd is het festival uitgegroeid naar een nationaal en internationaal gerenommeerd event. Muziekblad Oor noemde Incubate ‘het meest avontuurlijke festival van Nederland’. Iris van den Boezem stelde een journalist, twee partners en een buitenlandse bezoeker de vraag: ‘Wat is het geheim van Incubate?’ Freshheads is sinds 2006 partner van Incubate. MESTmag.nl interviewde Wout en Michiel over de rol van Freshheads in de afgelopen 9 edities.

“Hoe ziet jullie samenwerking met Incubate eruit?”

In het begin hebben we zelfs nog het boekje en de posters gemaakt, maar tegenwoordig sponsoren we door commerciële uren te schenken. Sponsoring in natura dus. We gaan eigenlijk altijd wel over het aantal geraamde uren heen. De freshheads stoppen dan in de avonduren nog veel tijd in de ontwikkeling van bijvoorbeeld de app of de website. Dat is het leuke aan de samenwerking tussen Freshheads en Incubate; alle medewerkers zijn super gemotiveerd om een bijdrage te leveren. Onze samenwerking is bijzonder omdat we erg veel vrijheid krijgen. Incubate vraagt ons te helpen: ze willen door ons verrast worden met iets nieuws. We zijn daarbij altijd kritisch naar elkaar. Het is niet vanzelfsprekend dat we partner van Incubate zijn: er moet wel een toegevoegde waarde in de samenwerking zijn. We vragen ons jaarlijks af of er vernieuwing mogelijk is en of we het bezoekers op een innovatieve manier makkelijker kunnen maken.

“Waarom werkt Freshheads al jaren samen met Incubate?”

De afgelopen jaren hebben Incubate en Freshheads een soortgelijke ontwikkeling doorgemaakt. Door de vrijheid die we van de organisatie krijgen, hebben we de mogelijkheid om te experimenteren, om nieuwe technieken uit te proberen. Een voorbeeld is ‘Loyal Class’: een sociaal spaar- en deelsysteem dat drie jaar geleden is ingezet. Ambassadeurs van Incubate spaarden punten door op sociale media te praten over Incubate. Deze punten konden worden ingezet voor exclusieve items, zoals een vinyl waarvan maar een paar exemplaren zijn verschenen. Incubate heeft een gemixte doelgroep, maar richt zich wel op avant-garde. Hun business model is innovatief. Ook in dat opzicht past Incubate goed bij Freshheads.

Door onze samenwerking met Incubate kunnen we laten zien hoe wij naar cultuur en naar de combinatie van cultuur en online kijken. Incubate wordt landelijk, maar ook internationaal door allerlei partijen gevolgd. Uit de samenwerking met Incubate volgen veel leads; KLM benaderde ons bijvoorbeeld omdat ze geïnteresseerd waren in Loyal Class. Voor ons betekent de samenwerking met Incubate dus ook naamsbekendheid en zichtbaarheid. We dragen Incubate een warm hart toe. De meeste Freshheads bezoeken Incubate jaarlijks. In het begin sliepen muzikanten bij ons op kantoor. We waren dan helemaal wasted na Incubate. Het is bijna een secondaire arbeidsvoorwaarde geworden: als je bij Freshheads werkt, dan mag je naar Incubate!

Lees het volledig artikel op MESTmag.nl

Cultuur

Freshheads en cultuur gaan hand in hand. Freshheads is naast Incubate ook betrokken bij Textiel Museum, Effenaar, 013, bkkc en November Music.

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR