Online vraag- en aanbod voor Zuid Afrikaanse klusmarkt

In Zuid Afrika is het nóg moeilijker om aan een goede vakman te komen. De markt van klussen en renovatie is verre van transparant en de de kwaliteitsverschillen tussen de ene vakman en de ander is ongekend groot. Twee Zuid Afrikaanse ondernemers hadden daarom het idee om een (online) keurmerk op te zetten voor de vakmannen die actief zijn in de klus- en renovatiebranche. Ze kwamen in contact met Joost Gielen, mede-oprichter van Freshheads en Werkspot.nl, en besloten de twee ideeën te bundelen: een vraag- en aanbodplatform voor vakmannen mét een keurmerk. Freshheads ging aan de slag!


Het platform werkt als volgt: de consument plaatst een opdracht op RedFish.co.za. Vervolgens wordt de opdracht verstuurd naar alle daarvoor gekwalificeerde vakmannen in de omgeving. Vakmannen die de opdracht willen aannemen, reageren via het platform op de oproep van de consument. De consument kan vervolgens de vakmannen met elkaar vergelijken het keurmerk en referenties van eerdere werkzaamheden. Het unieke aan de dienstverlening van RedFish is dat alle vakmannen handmatig gecontroleerd worden voordat zij in aanmerking komen voor het keurmerk.

Mobile first
In Zuid Afrika ligt het aandeel mobiel gebruik een stuk hoger dan hier in Nederland. We hebben dan ook gekozen voor een ‘mobile first’ strategie. Dit betekent dat Redfish.co.za primair is ontwikkeld voor mobiele gebruikers. Vervolgens hebben we het platform uitgebreid met een tablet- en desktopvariant. Gezien de nog wat langzame internetverbinding in Zuid Afrika is het platform super licht gehouden, waardoor het flexibel en snel werkt.

Markt in kinderschoenen
RedFish.co.za bevindt zich in een markt die nog volwassen moet worden. Joost Gielen: “In Zuid Afrika moeten we de markt echt opleiden. Idem zoals we dat in Nederland in 2005 met Werkspot.nl deden. Het zal ongetwijfeld nog jaren duren voordat daar, net als nu in Nederland, het plaatsen van een opdracht voor een dienst gewoongoed is.” Desondanks vallen de cijfers niet tegen. Op dit moment heeft RedFish zo’n 1000 opdrachten, 250 vakmannen, waarvan er 100 met een keurmerk. En dit zonder een enkele euro uit te geven aan marketingactiviteiten.

RedFish.co.za is in een doorlooptijd van één maand van concept tot lancering gerealiseerd. Freshheads is verantwoordelijk voor het interactieontwerp, grafisch design en de volledige technische afwerking. De huisstijl is ontwikkeld door een vormgever in Zuid Afrika en het animation/character design is gedaan door Spread Motion. http://www.redfish.co.za

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR