Merry Connected X-Mas!

Na onze ‘Wie is het?’ van vorig jaar, trakteren we ook dit jaar op iets speciaals. We zijn aan het knutselen geslagen met dé internettrend van 2014. Slimme apparaten die met elkaar in verbinding staan en onderling communiceren, oftewel: The Internet Of Things! Tot 30 december zaten jullie aan de knoppen, maar hoe werkte het precies?


Ieder jaar is het weer een uitdaging; het moet uniek, grappig en vernieuwend zijn. De jaarlijkse kerstwens is bij Freshheads uitgegroeid tot een ware traditie. Tijdens één van onze vrijdagmiddag borrels zaten we met een paar heads te denken over wat we dit jaar eens zouden maken. Een filmpje of spelletje is leuk, maar we wilde eens echt iets anders. Als snel kwamen we op het eerste idee; een interactieve en connected kerstboom.

Regelmatig experimenteren we met arduino’s, lampjes, sensoren. Als kinderen in een speelgoedwinkel worden wij daar blij van! Al snel sloeg onze fantasie op hol en werd het idee van de connected kerstboom al snel uitgebreid tot een complete-interactieve-connected-Internet of Things-kerstkantoor! Yes, dat moest het worden. De spullen werden meteen besteld en het knutselen kon beginnen!

Tien dagen lang konden jullie live met ons meekijken, maar dat niet alleen. Ook bepaalden jullie hoe ons kantoor eruit zag, door de kerstversiering real-time aan te sturen!

Maar hoe werkte het precies?
De kerstversiering bestaat uit de volgende onderdelen:

De kerstboom
Zonder kerstboom natuurlijk geen kerstsfeer. We hebben een kerstboom opgetuigd en deze voorzien van twee verschillende type lampjes. Een set kleurenlampjes en een set witte knipperlampjes. Deze lampjes zijn vervolgens aangesloten op een arduino met twee relays, die weer communiceren met onze server.

De muurverlichting
Aan de muur hebben we twee Adafruit Neopixel LED-strips bevestigd. Ook deze worden aangestuurd door een arduino. We hebben verschillende standjes geprogrammeerd, waardoor jullie kunnen wisselen van thema.

De slingers
Het is natuurlijk niet compleet zonder slingers. De een houdt van disco, de ander van glitters en pailletjes. Om voor ieder wat wils te maken hebben we een glitterconstructie aangesloten op een servo. De servo kunnen we op afstand besturen naar de juiste stand.

De kersttrein
Uiteraard hoort ook de kersttrein bij deze setting. Ook deze is verbonden en is op afstand automatisch aan en uit te zetten.

De streaming service
Om ervoor te zorgen dat jullie live mee kunnen kijken, moesten we een goede streaming service hebben. Dit was nog lastiger dan verwacht, aangezien de meeste veel vertraging oplopen. Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Uiteindelijke hebben we een super snelle streaming service kunnen regelen, met dank aan onze hosting partner Nines. Thanks guys!

Om de arduino’s realtime aan te kunnen sturen maken we gebruik van een MQTT server. Deze kan eenvoudig alle commando’s die online opgegeven worden doorgeven aan de arduino’s en aangesloten computers. Nogmaals; allemaal realtime! Om het wat makkelijker te maken hebben we voor jullie alvast wat thema’s ingesteld, maar laat je daardoor vooral niet beperken. Ook je eigen thema stel je eenvoudig in vanachter je computer.

 

De kerstwens loopt tot maandag 30 december 2013.

Merry Connected X-Mas!

Liefs,
de heads

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR