KlantOK: dé tool om klantbeoordelingen te verzamelen

De hedendaagse consument wil zich speciaal, betrokken en begrepen voelen. Die betrokkenheid creëer je door je klant te leren kennen en vragen te stellen. Daarnaast is het zeer waardevol om klantbeoordelingen te verzamelen. En in te zetten als online aanbevelingen voor je organisatie. Kortom: weten hoe klanten tegenover je dienstverlening staan is van essentieel belang. De oplossing die het allemaal makkelijker moet maken? KlantOK!


Onderzoeksbureau XS2Quality is al 13 jaar actief in het uitvoeren van vaak grootschalig tevredenheids- en marktonderzoek. Met hun nieuwe concept klantOK gooien ze het over een andere boeg. Met dit concept kunnen bedrijven, gemakkelijk en snel enquêtes uitsturen naar hun eigen klanten of klantbeoordelingen verzamelen. Freshheads ging aan de slag met het concept, ontwerp en de ontwikkeling van zowel de tool als de bijhorende website.

Rimmert Wierenga, directeur XS2Quality: ‘Doordat de meeste klanten hun beslissing maken op basis van aanbevelingen, is het belangrijk in kaart te hebben hoe men over je merk, producten en dienstverlening denkt. Met klantOK kunnen bedrijven zelf online klantbeoordelingen verzamelen of andere onderzoeken uitvoeren. We maken het hun klanten zo makkelijk mogelijk; een vragenlijst invullen kost weinig moeite.’

Eindgebruiker centraal
Een online onderzoek moet laagdrempelig, gemakkelijk en duidelijk zijn. De respondent moet zonder problemen, met eenvoud aan een onderzoek kunnen bijdragen. De kracht zit hier in de korte vragenlijsten en de eenvoudige maar aantrekkelijk te bedienen applicatie. Die overal en altijd in te vullen is, zonder iets te hoeven downloaden. Onderweg, op school, op het werk of op het terras… Het concept achter de tool moet het aantal respondenten doen verhogen, met als resultaat dat bedrijven efficiënter om kunnen gaan met de input van hun klanten en daarvan kunnen leren.

Ons doel? Om een tool te creëren die aansluit bij de behoeften. Enerzijds de behoeften van de opdrachtgevers van klantOK en hun te voorzien van een stukje flexibiliteit. Anderzijds de behoeften van de klanten van de opdrachtgevers, door ervoor te zorgen dat bijdragen super makkelijk en snel kan!

Resultaten zijn eenvoudig om te zetten in online rapportages en kunnen direct via social media gedeeld worden. Daarnaast verhoogt het gebruik van klantOK de vindbaarheid bij zoekmachines. Freshheads heeft naast deze tool ook de informatieve website, het Freshbeheer voor klantOK en het dashboard voor bedrijven ontwikkeld.

http://www.klantok.nl

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR