Terugblik Emerce eDay 2013: Wat als het web écht slim zou zijn?

Op 10 oktober 2013 vond de 9e editie van Emerce EDAY plaats in de Amsterdam Convention Center. Onze Algemeen Directeur Wout sprak en bood inspiratie op een prikkelende vraag: Wat als het web écht slim zou zijn? Wij schreven er een verslag van!


Het web is overal
Internet is overal: thuis, op het werk in bed. Het zit feitelijk in je broekzak, op de fiets of in je kleding. Ook steeds meer auto’s zijn uitgerust met internet. Zo niet? Dan gebruiken we onze smartphones wel om de auto interactief te maken. In 2020, of misschien wel eerder, zullen alle bedrijven internetbedrijven zijn. Autobranche of kledingontwerpers: iedereen krijgt er mee te maken. Freshheads ziet deze verschuiving ook en anticipeert hierop.

Charles Eames, beroemd meubelontwerper uit de jaren 50, deed voor zijn overlijden (1978) een uitspraak die er vandaag de dag nog steeds toe doet: “Uiteindelijk zal alles met elkaar verbonden zijn. Mensen, ideeën en objecten. De kwaliteit van deze verbindingen is dé sleutel.” Neem bijvoorbeeld diensten als Google Now en Siri. Beide diensten die super goed functioneren, mits de kwaliteit van de data ook goed is. En dat is op dit moment nog niet het geval.

Systemen ontwerpen in plaats van plaatjes
We zien dat we veel data nog altijd voor onszelf houden, opgesloten achter slot en grendel. Met als gevolg dat diensten als Google Now en Siri nog niet zo goed functioneren als ze zouden kunnen functioneren. Dit betekent dat de manier waarop we nu onze applicaties ontwikkelen (het linken van webpagina’s) in de toekomst zal gaan uitsterven. 

Wanneer we nu webpagina’s of apps creëren beginnen we met schetsen, geven we het een strak design en programmeren we het vervolgens tot een mooie applicatie. Maar uiteindelijk zullen we afgaan van deze manier van werken. API’s, Software Development Kits (SDK’s) en open partnerships tussen platformen en bedrijven; dat is de toekomst. Met als resultaat dat we systemen gaan ontwerpen in plaats van mooie plaatjes. Die mooie plaatjes komen vanzelf wel. Het gaat erom dat we slimme systemen aan elkaar kunnen koppelen en daarmee toepassingen kunnen bedenken die meerwaarde bieden. Om dat te bereiken zullen we moeten gaan samenwerken.

En dit is nog maar het begin
Het verbinden van systemen levert enorm veel data op. Maar dan rest de vraag: Wat doe je er uiteindelijk mee? Hoe lees je het uit? En hoe maak je het relevant?
Wij zien dat veel grote corporaties werken met complexe ICT-systemen. Daar lopen we dan vervolgens op vast omdat we geen idee hebben hoe we die data moeten ontsluiten. Wanneer die data opgesloten blijft zijn er geen standaarden om de data uit te wisselen. En kunnen we dus niet innoveren.

Om echt functionaliteiten te kunnen maken die er voor de eindgebruiker toe doen, moeten we op een simpele en gestandaardiseerde manier bij de data kunnen. Want alleen dan kunnen we echt slimme applicaties realiseren.

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR