Tilburg.nl hét voorbeeld voor gemeentelijke websites

Als inwoners van een gemeente hebben we de behoefte om snel en eenvoudig informatie te vinden en acties uit te voeren. Het probleem bij gemeentelijke websites is vaak dat ze uit zoveel content bestaan, dat gebruikers door de bomen het bos niet meer zien. Gemeente Tilburg heeft hier verandering in gebracht. Samen met de gemeente gingen wij aan de slag met Tilburg.nl. Het doel? Tilburg.nl als voorbeeld voor alle gemeentelijke websites in Nederland. Een website met overzicht, focus en relevantie. Die taakgericht is, de merkbeleving vergroot en haar gebruikers écht centraal zet.

Focus aanbrengen
Interactie ontwerper Igor is samen met de grafisch ontwerper van de Gemeente Tilburg aan de slag gegaan met het ontwerp. Igor: ”Gebruikers zagen door de bomen het bos niet meer. De website is uit zijn voegen gegroeid. Aan ons de taak om de focus terug te brengen en van Tilburg.nl een taakgerichte, overzichtelijke en eenvoudige website te maken.”

Hoe we dit hebben aangepakt? We zijn in de schoenen van de gebruikers gaan staan. Door hen actief te betrekken in de ontwerpfase hebben we continu kunnen toetsen op de doelstellingen. Zo kwam er uit een onderzoek onder de gebruikers van Tilburg.nl dat het maken van een afspraak, voor hen, dé belangrijkste functionaliteit op de website is. Hier is dan ook duidelijk de focus op komen te liggen. Ook niet geheel onbelangrijk is de behoefte om Tilburg.nl altijd én overal te kunnen raadplegen, met ieder device. Met die informatie zijn we aan de tekentafel gaan zitten en hebben we de eerste wireframes ontworpen. Deze zijn door een groep gebruikers uitgebreid aan de test onderworpen. Op basis van die feedback hebben we de puntjes op de i kunnen zetten.

Het resultaat?
Processen zijn versimpeld. In een paar logische stappen vind je alle informatie die je als Tilburger nodig hebt en maak je snel afspraken voor je paspoort, rijbewijs of vergunning. Het aantal pagina’s is teruggebracht naar het hoognodige. Het ontwerp is minimalistisch, maar eigentijds en is perfect te bekijken op zowel desktop, mobiel als tablet. De content is erg concreet en overzichtelijk weergegeven en terug te vinden.

www.tilburg.nl

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR