Freshheads geeft vorm aan boodschappenafhaalpunt Superdirect.com

Online boodschappen doen, ideaal in deze 24-uurseconomie. Niet gebonden aan openingstijden of eindeloze kassarijen. We hebben behoefte aan alsmaar snellere, eenvoudigere en gebruiksvriendelijkere toepassingen. Toepassingen die zorgen voor meer gemak en vrijheid in ons drukke bestaan. Hoe je je producten online weergeeft is hierbij van groot belang. Teveel keuze of onoverzichtelijkheid in het aanbod kan ervoor zorgen dat mensen afhaken. Daarom is het belangrijk de gebruiker visueel te stimuleren en het aankoopproces tot de verbeelding te laten spreken. Voor Superdirect.com gingen wij aan de slag met het grafisch ontwerp van de webapplicatie!


Bij Superdirect geloven ze dat boodschappen doen veel makkelijker kan. Want waarom zou je iedere week de supermarktschappen afstruinen als je je producten eenvoudig online kunt bestellen? De afhaalpunten van Superdirect zijn hypermodern en volledig bestuurd door robots. Wanneer de vrachtwagen voor komt rijden neemt de technologie het verder over. De revolutionaire techniek zorgt ervoor dat je je boodschappen bij één en hetzelfde loket geleverd krijgt. Het eerste afhaalpunt heeft haar deuren recentelijk in Eindhoven geopend.

Grafisch design door Freshheads
Freshheads boog zich over het grafische ontwerp van de web applicatie. Roel, hoofd studio bij Freshheads: ”Het ontwerp heeft als belangrijkste doel de gebruikers zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk door het bestelproces te leiden. Om dit te kunnen realiseren zijn we in de schoenen van de gebruikers gaan staan én hebben we gekeken hoe we met een duidelijke focus en de juiste inzet van grafische elementen conversie kunnen stimuleren.”

Het nieuwe design ligt in lijn met de bestaande (licht getweakte) huisstijl. De visueel ruim opgezette pagina’s creëren rust en overzicht. Hierdoor is de focus puur op het assortiment en het winkelgemak komen te liggen. De homepage bevat grote visuele teasers en zijn door Superdirect eenvoudig aan te passen op nieuwe productacties. Aan de hand van een interactieproces rondom de navigatie en het winkelmandje is het koopproces nog gebruiksvriendelijker geworden.

Benieuwd hoe het precies werkt?


http://www.superdirect.com

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR