FH Hackathon: als kinderen in een speelgoedwinkel

Als kinderen in een speelgoedwinkel kwamen onze heads samen om op zaterdagmiddag te spelen met het échte internetspeelgoed. Bedolven onder RFID-chips, Ethernet, Arduino, API’s en Raspberry Pi’s gingen ze vol enthousiasme aan de slag met het thema ‘Smart Living and Smart Working’.

Zet een paar techneuten in één ruimte en de meest fascinerende hersenspinsels komen op tafel te liggen. Te gekke, briljante ideeën passeerden de revue. Afgelopen zaterdag was hét moment om deze ideeën aan de test te onderleggen. De heads hebben gebrainstormd, geëxperimenteerd, getest, geprogrammeerd en zijn uiteindelijk tot twee ‘proof of concepts’ gekomen. Oftewel: het bewijs dat het werkt.

You can run, but you can’t hide
In het kader van ‘Smart Working’ is er een tool bedacht die ervoor zou kunnen zorgen dat we elkaar altijd kunnen vinden. In een dynamische werkomgeving, zoals bij Freshheads, komt het nog wel eens voor dat iemand even niet op zijn of haar ‘gewoonlijke’ werkplek zit. Ben je in bespreking of op een flexplek? Beneden, boven, op zolder, in de studio of in de eetzaal? Met deze tool zullen we je vinden!

Tijdens deze hackathon hebben ze dit concept getest door iedere ruimte uit te rusten met een Arduino met Ethernet en RFID shield. Bij binnenkomst word je als head gesignaleert door de Arduino. Deze informatie wordt vervolgens naar een API (die draait op een Raspberry Pi) gestuurd. Uit deze API wordt vervolgens gemakkelijk een up-to-date overzicht gegenereerd van wie zich waar in het pand bevindt.

Realtime temperature
Met het thema ‘Smart Living’ in het achterhoofd gingen de heads aan de gang met baro- en thermometers. Dezelfde Arduino met Ethernet werd aan deze meters gekoppeld. Hier werd vervolgens de API op aangesloten waardoor het mogelijk werd de temperatuur en luchtdruk van een ruimte inzichtelijk te maken. Koppelen we die twee concepten, dan zien we niet alleen in welke ruimte je bent, maar ook hoeveel warmte je daar produceert!

Gaat jouw developer-hartje sneller kloppen?
Ben je geïnspireerd geraakt? Bij Freshheads staan we open voor nieuwe, talentvolle developers die ons team versterken. Benieuwd naar actuele vacatures? Klik hier!

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR