Vernieuwen is durven veranderen

Een aantal keer per jaar organiseert onze accountant Vermetten het event Business Gasten. Iedere editie op een andere locatie én dit keer bij ons. Ondernemers komen samen om inspirerende sessies bij te wonen en te netwerken. Met als thema vernieuwend ondernemerschap gaf Joost Gielen (mede-oprichter Freshheads) een aantal innoverende tips.

Optimize for change
Hij omschrijft vernieuwend ondernemerschap als ‘ruimte geven aan verandering’. Of zoals het ook wel door de Amerikanen genoemd wordt: Optimize for change. Joost: “Nieuwe projecten gaan altijd met vallen en opstaan. Je probeert heel veel, maar uiteindelijk lukt er maar heel weinig.” De bedenkers van het begrip Optimize for change zeggen dat je er van te voren rekening mee kunt houden dat een project gaat mislukken. Zo blijkt ook uit het lijstje start-ups van Joost en zijn zakenpartner Sjoerd Eikenaar.

Start-ups in de afgelopen 10 jaar
GTO, Freshheads, We Love T-Shirts, CD-Strips, Image of the moment, Out now!, Freshbeheer, Droedels, Smalltown Underground, SiteClub, Het Internet Adresboek, Fruity Search, Zoltar, Werkspot.nl, BAUN.tv, Feed My Paper, Time Tagging, Layar Love en Dialogs.

Uit dit overzicht maakt Joost op dat er van al deze start-ups slechts twee écht uitgegroeid zijn tot bedrijven (Freshheads en Werkspot.nl). In 2008 is Joost gestopt als directeur bij Freshheads en is toen fulltime aan de slag gegaan bij Werkspot.nl. Toen nog een kleine onderneming met ongeveer 5 medewerkers, inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf waar niet alleen het aantal personeel vertienvoudigd is, maar ook de omzet. Joost: “Ondernemers zijn snel geneigd zo min mogelijk te veranderen als het eenmaal goed gaat. Maar in feite is dat juist het moment dat je je echt achter de oren moet gaan krabben. Er is je dan waarschijnlijk al iemand op de hielen of een ontwikkeling of techniek die ervoor zorgt dat jouw onderneming op losse schroeven komt te staan.” Maar hoe voorkom je dit? Ter inspiratie geeft Joost een vijftal vernieuwende handvatten:

1. Mobile Revolution
Oftewel, kijken naar een tweede automatiseringsslag. Zoals we twee jaar geleden massaal zeiden: “We moeten iets met social media”, doen we dat nu met mobiel. De ene na andere commerciële applicatie wordt de AppStore ingeblazen. Joost wil graag de andere kant belichten. Mobiel als automatiseringstechnologie voor de onderneming. Joost: “Traditionele processen die de laatste decennia hetzelfde zijn geweest vele malen efficiënter maken door het gebruik van de mobiele telefoon.” Als voorbeeld geeft Joost @lly. Het concept waar schoonmaakorganisatie Hago door middel van simpele technologie schoonmaakprocessen sneller, efficiënter en gemakkelijker maakt.

2. E-commerce Forever
Decennia lang roepen we dat e-commerce hét nieuwe ding is. Cijfers tonen aan dat e-commerce pas de laatste drie jaar echt groot is geworden. Joost: “Vroeger zeiden ondernemers dat ze last hadden van de online concurrentie. Tegenwoordig kunnen we zeggen dat heel het speelveld is veranderd. Iedereen is online. Zelf de winkels die eigenlijk helemaal geen internet in hun DNA hebben zijn groot op het net gerepresenteerd.” Die wetenschap zorgde voor een nieuwe aanpak. Met Bricks and Clicks werkt de fysieke winkel samen met de online winkel. Het zijn geen gescheiden ondernemingen meer, maar één en de zelfde met een centrale administratie, voorraad et cetera. Joost: ”Het beste van fysiek én online. Nu weer samen en connected.”

3. Disruptive Innovation
De traditionele markt die met een aantal wijzigingen een nieuwe markt wordt. Neem als voorbeeld de komst van de mobiele telefoon. Toen de eerste mobiele telefoons geïntroduceerd werden, waren de reacties niet heel positief. De telefoons hadden minder goed bereik, mindere geluidskwaliteit, de batterij ging snel leeg en het was een onhandig groot ding wat je in je broekzak moest meedragen. Toch zijn de ontwikkelaars doorgegaan met het verbeteren van de technologie. Ondanks de vaste telefoon al jaren met tevredenheid werd gebruikt. En ook Werkspot.nl is in dit geval een goed voorbeeld. Joost:” Wanneer je vroeger een aannemer of schilder zocht sloeg je de Gouden Gids open, pleegde je een aantal telefoontjes én 3 of 4 weken later had je een paar offertes in de brievenbus.” Dit proces was al jaren hetzelfde. Met de komst van Werkspot.nl is dit proces veranderd. De consument zit achter de PC, omschrijft wat hij nodig heeft en plaatst deze oproep op het platform. Binnen enkele minuten heeft men 6 of 7 offertes in de mailbox ontvangen.

4. Rapid Prototyping
Joost: “Het is ondernemer eigen om een nieuw product tot in de puntjes uitgewerkt op de markt te brengen.” In tegenstelling tot die ondernemers is Joost er een groot voorstander van dit juist niet te doen. Joost: “Wanneer je product op de markt is hoor je pas echt wat je klanten ervan vinden. Dat zou kunnen betekenen dat je je twee jaar hebt opgesloten en enorme investeringen hebt moeten doen voor een product wat achteraf toch niet helemaal goed is.” Nee, Joost doet het op de Rapid Prototyping manier. Joost: “Ga met een zo min mogelijk af product de markt op. Geef aan dat dit nog niet het definitieve product is, maar je graag feedback ontvangt om uiteindelijk het perfecte product op de markt te kunnen brengen. Zo hebben we het ook bij Werkspot.nl gedaan. De voorkant zag er tiptop uit, de achterkant daarentegen niet. Het was gebouwd op technologie van onze plank en vluchtig in elkaar gezet op mijn zolderkamer. Maar we wisten wel binnen twee weken wat de klant van ons idee vond.”

5. The power of communities
Feedback heeft vaak een negatieve lading én ondernemers weten zelf wel wat hun klanten willen. Het tegendeel blijkt vaak waar. Joost:” Betrek je klanten bij het proces. Ze werken graag mee aan een beter product.” Door het inzetten van je klanten werk je niet alleen aan een beter product, je creëert merkbinding. Als je het goed doet vormt zich dit tot een community vol ambassadeurs die jouw merk uitdragen naar de buitenwereld.

De vijf handvaten van Joost samengevat:
Mobiel is meer dan commerciële apps, denk aan de automatiseringsslag.
We kunnen niet meer om e-commerce heen, het is een nieuw speelveld.
Vernieuwen kan stap voor stap.
Traditionele processen kunnen veranderen.
Klanten staan klaar om je te helpen.

http://www.vermetten.nl

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR