Onze grootste fans? Dat zijn we zelf!

We vroegen via Facebook wat jullie graag wilden lezen op ons blog. Eén van de reacties was de volgende: ‘Wat is de magie van Freshheads? Wat maakt jullie uniek en hoe laten jullie dat blijken? Of is dat teveel gevraagd?’. Nou Jotam Dveer, dat is het zeker niet. Iedereen weet dat wat een bedrijf over zichzelf zegt je met een korreltje zout moet nemen. Uiteindelijk zijn het de klanten, relaties en werknemers die het zo moeten ervaren. Toch hebben we een poging gewaagd het onder woorden te brengen.

We zijn tien jaar geleden ooit begonnen als een tweemansbedrijf, werkend vanuit een zolderkamer. Nul kapitaal en hier en daar misschien wat illegale software. We zijn vier keer uit ons pand gegroeid en inmiddels een middelgroot bureau met ruim 35 medewerkers. We werden (en misschien nog steeds wel) gezien als ‘de jonge honden’ van de branche. De heads flexibel en 24/7 bereikbaar voor klanten. Hier hebben we inmiddels in moeten professionaliseren. Midden in de nacht bellen om een technisch probleempje gaat niet meer. Groeien betekent managen. En daar houden momenteel vier projectmanagers zich fulltime mee bezig. Maar ondanks dat alle gewerkte uren streng in de gaten worden gehouden zijn we altijd onbevangen gebleven.

We eten nog altijd iedere middag met 35 man gezamenlijk aan de lunchtafel. Trappen nog een balletje in de pauze. Laten nog iedere vrijdagmiddag een bierkoerier komen. Staan samen achter een whiteboard en kladderen nog altijd een brainstormpapier vol met stift en post-its.

Eerlijk is eerlijk, hoe groter we worden hoe lastiger het wordt om de betrokkenheid binnen de organisatie te behouden. Maar vooralsnog gaat dit vanzelf. We inspireren elkaar nog altijd, zijn goede vrienden én wat ons dan misschien wel echt uniek maakt: We zijn samen Freshheads, maar afzonderlijk fans. Fan van het bureau, het werk en de collega’s. Oftewel: fan van ons eigen merk.

Hoe we dat laten blijken aan de buitenwereld? Naast dat we dit natuurlijk op alle verjaardagsfeestjes vertellen, misschien wel te weinig. Maar moet dit niet vanzelf gaan?

De verschillende individuen binnen dit bedrijf dwingen elkaar na te denken over de essentie van de projecten. Arrogant zijn we zeker niet, maar we willen wel graag dingen maken waar we oprecht trots op zijn. Zo wordt ons nog altijd de vraag gesteld: ‘Doe mij maar een website.’ Dan stellen we graag de vraag terug: ‘Waarom wil je een website? Wat wil je ermee bereiken?’. En soms denken we niet dat een website het juiste middel is om dat doel te bereiken. Hier kunnen we dan alleen maar eerlijk in zijn. We helpen dan graag mee op een andere (online) manier het doel alsnog te verwezenlijken. Dit niet alleen ten goede van de klant, maar ook van ons. Want alleen als we écht achter onze producten staan blijven we gemotiveerd en oprecht fan van ons eigen merk.

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR