The Internet Of Things

We zijn er al jaren mee bezig. Apparaten die verbonden zijn met het internet en met jou kunnen communiceren. Netwerkconcern Cisco kondigde in 2008 al aan dat er meer apparaten op het internet waren aangesloten dan dat er mensen op aarde zijn. Volgens hen zullen dit er in 2020 zo’n 50 miljard zijn. Anno 2012 lijkt deze trend zich in een stroomversnelling te bevinden. Hoe dit komt én hoe je er zelf mee aan de slag kunt vertelde Freshhead Evert Hilhorst tijdens Incubate’s DIY Conference 2012.

Stel je eens voor dat je met je auto, oven en koelkast kunt communiceren. En dat al die dingen niet alleen met jou, maar ook met elkaar kunnen communiceren.

De combinatie van Computers, Smart Appliances, Smart Sensors en Unique Identifiers als RFID en NFC chips vormen de basis van The Internet of Things. Deze technologieën maken het afzonderlijk van elkaar mogelijk om data uit de fysieke wereld te verzamelen. Deze data wordt vervolgens gebruikt om toepassingen te ontwikkelen die het leven net een beetje efficiënter, makkelijker en groener maken.

Smart Appliances
Een voorbeeld van een Smart Appliance is de slimme thermostaat van Nest. Deze thermostaat heeft een slimme interface, bevat meerdere sensoren en leert tijdens gebruik. Voorheen bediende je de thermostaat dagelijks met de hand. Deze thermostaat daarentegen leert zich letterlijk jouw gebruik aan, waardoor je hem naar verloop van tijd niet meer hoeft te bedienen. Met behulp van bewegingssensoren slaat hij je verbruik op in data. Met die data zorgt de thermostaat ervoor dat er veel efficiënter wordt omgegaan met energieverbruik.

Een ander voorbeeld zijn de GlowCaps van Vitality. Dit zijn medicijndoosjes die in verbinding staan met het internet. Deze lichten op wanneer het tijd is om de medicijnen in te nemen. Mocht je het apparaat niet bij de hand hebben, zijn er ook GlowCaps die in connectie staan met het doosje. Deze kun je op een centrale plek in huis hangen. En ook die geeft een seintje om ervoor te zorgen dat je altijd op tijd bent.

Smart Sensors
Smart Sensors verzamelen data. Data waar een actie aangekoppeld kan worden. Een goed voorbeeld hiervan is het concept van Green Goose. Zij zetten de sensoren in om kinderen bepaalde handelingen te leren. Denk hierbij aan tandenpoetsen, de wc-bril omlaag doen en op tijd de hond uitlaten. Deze sensoren bevatten een klein batterijtje en kunnen op allerlei voorwerpen worden bevestigd. Wanneer de handelingen goed worden uitgevoerd word je hiervoor beloond. De data die de sensoren verzameld wordt namelijk opgeslagen en gestuurd naar een bijbehorende smartphone applicatie. Het Green Goose spel! De sensoren zijn al te koop vanaf 49 dollar. Green Goose garandeerd dat de sensoren een jaar meegaan.

RFID chips
RFID chips zijn vergelijkbaar met de welbekende streepjescode. Ze zijn enkel bedoeld om iets te identificeren. Er wordt een stroompje afgestuurd vanuit een antenne. Die chip stuurt vervolgens een nummer terug. De RFID chip is niet direct verbonden met het internet. Ze worden steeds goedkoper en kleiner, waardoor ze gemakkelijk in materiaal te verwerken zijn.

Eén van de eerste RFID chips zaten bevestigd op de producten van HEMA. Daaruit voortvloeiend kwamen de chips die bij honden ingeschoten werden. De Baja Beachclub in Rotterdam startten in 2006 met diezelfde chips een actie voor exclusieve leden. Zij konden zo’n chip laten injecteren en hiermee aan de bar betalen.

Tegenwoordig zijn de chips 10 keer zo klein als een gemiddeld zoutkorreltje en zijn veel kleding ermee uitgerust. Niet alleen in kleding maar ook sommige medicijnen worden voorzien van een RFID chip. Op die manier kunnen artsen zien of de voorgeschreven pillen worden ingenomen.

Tools
Dat deze trend zich nu in een stroomversnelling bevindt is te danken aan verschillende ontwikkelingen. Zo heeft de groei van het internet, en met name mobiel internet, geleidt tot meer mogelijkheden. Ook is dataopslag een stuk goedkoper geworden. We hebben meer capaciteit om gegevens op te slaan. En niet alleen dataopslag, maar ook de tools om zelf aan de slag te gaan met The Internet Of Things worden steeds goedkoper.

Een voorbeeld van zo’n tool zijn de sensoren van Belkin. Deze sensoren kun je koppelen aan bijvoorbeeld je koffiezetapparaat, lamp en de verwarming. Deze staan in contact met de ontvanger die je in het stopcontact stopt. Deze geeft de data door aan de mobiele telefoon en is hierdoor gemakkelijk aan te sturen. Je kunt al zelf aan de slag met Belkin vanaf 49,99 dollar.

Een andere tool is die van webservice IFTT.com. If This Then That is te vergelijken met een versimpelde API. Verschillende webdiensten en gebeurtenissen uit de fysieke wereld kun je gebruiken om bepaalde acties te triggeren. Denk bijvoorbeeld aan een smsje als het gaat regenen of de airco die aanslaat bij een bepaalde temperatuur. Ook dit kun je meer avanceren. Als je zelf met sensoren aan de slag gaat kun je die data sturen naar IFTT.com die het vervolgens koppelt aan een andere webservice als bijvoorbeeld Twitter, Facebook of Evernote. Het gebruik van IFTT.com is gratis.

Een stapje verder ga je met Arduino. Dit is een microcontroller. Een mini computertje waar je sensoren op aan kunt sluiten en handelingen door uit kan laten voeren. Het is gemakkelijk om er mee aan de slag te gaan. Bedachte concepten worden doorontwikkeld en krijgen steeds meer uitbreidingen. Zo is het ook mogelijk de Arduino op het internet aan te sluiten. De data die wordt verzameld wordt uitgestuurd via Wi-Fi en Bluetooth.

Met behulp van The Internet of Things zullen processen efficiënter verlopen. Krijgen we meer inzicht in deze processen waardoor we met die data dingen kunnen automatiseren. Het gevolg hiervan is dat steeds minder uitgebreide interfaces nodig zijn.

The Internet of Things heeft veel gevolgen voor privacy. Als alles straks identificeerbaar is krijg je steeds minder bewegingsvrijheid. Hier moeten goede oplossingen voor bedacht worden. Wanneer er bijvoorbeeld een toepassing komt dat je met je telefoon betalingen kunt uitvoeren, brengt dit risico’s met zich mee. Waar je voorheen nog van je portemonnee gerold werd, word je dit in de toekomst misschien wel van je online identiteit.

Een ander gevaarlijk voorbeeld is de pacemaker die verbonden is met Wi-Fi. Wanneer er problemen zijn met het apparaat krijgt de arts meteen een seintje. Maar als het mogelijk is voor de pacemaker met internet te verbinden, is het dan ook mogelijk om andersom met de pacemaker te verbinden? Daar zal vast over nagedacht zijn. Hopen we..

Wil je zelf aan de slag met The Internet of Things? Op Postcapes.com vind je de laatste ontwikkelingen op het gebied van The Internet of Things en op Makezine.com kun je zelf aan de slag met verschillende tutorials. Een goede tool om de data van je creaties te verzamelen is Cosm.com. Have fun!

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR