You are the media

Media is altijd in ontwikkeling. We halen onze informatie niet meer alleen uit de krant of het journaal. Internet is overal, en daar halen we dan ook de meeste informatie. Platformen als nu.nl maar ook blogs worden steeds vaker een bron van nieuws. Tijdens Incubate's DIY Conference gaf LEWIS PR tips over hoe je zelf media kunt zijn. Wij doen verslag van zijn verhaal.

Zelf bloggen is een goed voorbeeld van zelf media zijn. Je hebt zelf in de hand wat je communiceert en het is makkelijk deelbaar. Zo gaven kunstenaars voorheen nog een expositie in de hoop dat er een journalist over schreef. De traditionele media bepaalden voor een groot deel jouw imago. En dat gebeurt nog steeds, maar is niet meer nodig. Het kan veel sneller en directer. Er komen steeds meer platformen waar je zelf je content kwijt kunt. Denk hierbij aan blogs, YouTube en Twitter. Op deze platformen ben je zelf aan het creëren en bied je jouw verhaal rechtstreeks aan bij de ontvanger. Het medialandschap is enorm uitgebreid en dat biedt kansen.

Je publiek bereiken
Maar hoe zorg je ervoor dat het publiek jouw verhaal vindt? En het liefst nog deelt via social media, waardoor je een nog groter publiek bereikt? Om dit toe te lichten gebruikt LEWIS PR een quote van Scott Stratten: “When you do awesome things it makes people want to share the awesome”. Ze geloven dat het gaat om wat je doet. Is dat gaaf? Dan vinden mensen het vanzelf en zullen ze ook delen. Het vinden in waar jij ‘awesome’ in bent is daarentegen niet voor iedereen even simpel. Hierbij is het belangrijk te bedenken wat je hebt toe te voegen of hoe je bijvoorbeeld kunt inhaken op een trend of hype. Een voorbeeld van het zogenoemde ‘newsjacking’ is van zanggroep Walk off the Earth. Met hun versie van de megahit ‘Somebody that I used to know’ van Gotye speelde zij in op de populariteit van het liedje. Zij realiseerden hiermee miljoenen views op YouTube. Aldus, een goed voorbeeld van hoe je als artiest content creator kunt zijn en je publiek op een simpele manier kunt bereiken. Verder heeft de mate waarin je gevonden wordt ook te maken met je zichtbaarheid in zoekmachines. Want ook journalisten zoeken op de gebruikelijke keywords in Google. En die zichtbaarheid kun je veelal zelf creëren.

Met online influencers
Naast journalisten heb je online ook te maken met zogenoemde ‘online influencers’. Dit zijn bijvoorbeeld bloggers die met 20% van alle gebruikers voor tot wel 80% van de content binnen social media zorgen. Deze zijn van grote invloed. Een voorbeeld daarvan is de Nederlandse website 22tracks.com. Zij bepalen de muziek die ze tof vinden en zetten dat vervolgens op hun website. Dit zijn mensen die erg van invloed zijn op opkomende artiesten en Dj’s. Het benaderen van zulke influencers is een goede opstap om een groot publiek te bereiken. Zij staan over het algemeen open voor samenwerkingen, want ook zij zijn altijd op zoek naar content.

Burgerjournalistiek
Het zogenoemde citizin journalism komt voort uit de enorme hoeveelheid aan platformen die er tegenwoordig zijn. Burgers gaan zelf met hun mobieltje of simpele handheld camera de straat op en filmen daar nieuws. Ze zijn niet meer afhankelijk van tussenschakels als redacties van kranten, televisiezenders of de radio. Een goed voorbeeld hiervan is de situatie in Syrië. Heel veel beeldmateriaal wat gebruikt wordt door westerse media is gemaakt door burgers zelf. Wat men op internet vindt wordt vaak overgenomen als zijnde journalistiek. En daar beginnen ook bedrijven steeds meer op in te spelen. Brand journalism is hier het gevolg van. Bedrijven gaan steeds vaker op zoek naar een (meer) journalistieke manier om hun verhaal uit te dragen.

Een goed voorbeeld hiervan is van automerk Ford. Zij hebben hun verhaal vertaald naar een online productie waarbij een 90-jarige vrouw een hoofdrol speelt. Zij rijdt al 60 jaar in dezelfde Ford. Dit verhaal hebben zij gevormd tot een human interest verhaal met het merk Ford op de achtergrond en het verhaal van de vrouw op de voorgrond. De rol die voorheen een journalist had, neemt het bedrijf nu zelf over. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in blogs, video’s en ebooks. Een logisch gevolg is dan ook dat de investering in printmedia afneemt.

Wie niet waagt, is onzichtbaar
Wanneer je je verhaal niet online vertelt, wordt het natuurlijk ook minder snel opgepikt. Je kan heel veel zelf doen om media creator te zijn. In samenwerking met online influencers kun je nog meer publiek bereiken. Jij hebt de expertise in datgeen wat jij doet. De huidige technologie leent zich perfect in het uitdragen daarvan. Conclusie: gewoon doen waar je goed in bent en zoek het publiek die dit beaamt.

www.lewispr.nl

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR