Hoe ondernemers de wereld veranderen

Mathijs Huis in ’t Veld is één van de sociale ondernemers van I-nspire. Met zijn verhaal wil hij inspireren om sociaal te ondernemen. Innovatief ondernemerschap dat bijdraagt aan een betere maatschappij en een duurzame planeet. Niet in de vorm van vrijwilligerswerk, maar een onderneming met een gezond verdienmodel. En online!

Het internet is een perfect medium voor innovatieve ondernemingen. De combinatie van internet, innovatie en maatschappelijke ondernemerschap kan initiatieven met zich meebrengen die duurzame verandering kan realiseren.

Traditioneel zijn we afhankelijk van overheidsinstellingen en subsidies. I-nspire is echter van mening dat het ook anders kan: door middel van het combineren van ‘doing good’ en ‘doing business’. Met I-nspire combineren zij de passie voor ondernemerschap met een streven naar maatschappelijke impact. Online platformen bieden toekomst en onafhankelijkheid voor DIY-ers. Het bieden van een online platform dat mensen samenbrengt kan interessante partnerships met zich meebrengen én financiële voordelen.

Voorbeelden
I-nspire heeft een goed voorbeeld van social enterpeneurship. Zorgvoorelkaar.com is een online platform waar hulpbehoevenden en vrijwilligers samenkomen. Hulpbehoevenden plaatsen een opdracht waar vrijwilligers op kunnen reageren. Voor gebruikers geheel gratis. De inkomsten komen voornamelijk uit investeringen en samenwerkingspartners.

Een ander voorbeeld  is Enviu. Zij maken start-ups mogelijk als bijvoorbeeld Hybrid Tuk Tuk (2007). Dit initiatief maakt het leven van de Tuk Tuk chauffeur beter door zuinigere Tuk Tuks te bouwen, waardoor de chauffeurs meer geld over houden.

Het meest succesvolle voorbeeld is Kickstarter.com. Dit crowdfunding platform biedt startende ondernemers de mogelijkheid projecten te starten met behulp van investeringen. Kickstarter is in minder dan twee jaar uitgegroeid tot wereldmarktleider en groeit nog steeds. Kickstarter verdiend zelf ook aan de projecten. Vijf procent van het opgehaalde kapitaal gaat naar de organisatie.

Samenwerken met partners
Een beginnersproject is voor veel geldschieters een risico. Het vinden van de juiste partners om je onderneming kracht bij te zetten is daarom ook heel erg belangrijk. Partijen die geloven in het concept en het achterliggende verdienmodel. Partners die je aanvulling kunt bieden, maar ook andersom.

www.i-nspire.nl

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR