Data it yourself

Ook Wilbert Baan en Marco van Heerde van het Amsterdamse Somehow spraken tijdens de DIY Conference op Incubate Festival. Aan de hand van de trend ‘Quantified Self’ gaven zij tips en voorbeelden over hoe je zelf aan de slag kunt met data.

Je levensstijl weergegeven in getallen. Hoe je je voelt, hoeveel je eet of slaapt. Alles is te meten. Met mobiele apps en andere handige snufjes meet men de alledaagse activiteiten en ontdekken uiteindelijk een patroon. Hieruit voortvloeiende conclusies kunnen leiden tot een nog gezondere, actievere en bewustere levensstijl.

Quantified Self heeft alles te maken met sensoren, RFID chips en het internet. Door middel van deze technieken is het gemakkelijk om zelf data over jezelf te verzamelen. Door de toegankelijkheid van deze technieken worden er nieuwe initiatieven in elkaar geknutseld. Alles is gemakkelijk digitaal bij te houden en op je mobiele telefoon te weergeven. Op die initiatieven wordt vervolgens voortborduurt. Zo ontstaan er dagelijks creatieve oplossingen die het makkelijk maken processen te analyseren.

Toepassingen
Er zijn al veel goede voorbeelden van zelftracking. Marco van Heerde van Somehow is bijvoorbeeld zelf aan de slag gegaan. Hij begon aan een dieet en wilde daarbij meten in hoeverre het nu echt effectief is. Hij vulde wekelijks een simpel Excel sheetje in met wat hij woog, hoe hij zich voelde maar ook hoe productief de dag was. Vervolgens heeft hij een vragenlijst met Google Forms aangemaakt. Deze benaderde hij ’s avonds voor het slapen gaan. Die antwoorden werden direct verwerkt in statistieken. Op die manier achterhaalde hij dingen waar hij vervolgens consequenties aan kon hangen.

Een ander mooi voorbeeld is Asthmapolis. Astmapatiënten kunnen met deze tool op een makkelijke manier data verzamelen waarmee ze de astma beter onder controle kunnen krijgen. De inhalers van Asthmapolis zijn voorzien van GPS en Wi-Fi. Het apparaat analyseert hoe vaak en waar de inhaler is gebruikt. Die plekken worden vervolgens opgeslagen en weergegeven in de bijhorende app. Met behulp van deze app kunnen patiënten precies zien waar in de stad de astmagevoeligheid het hoogst is.

Nog een voorbeeld is 23andme. Hier kun je voor een relatief laag bedrag je DNA laten analyseren. Hieruit kun je onder andere aflezen of er wellicht afwijkingen zijn gedetecteerd. Hoe verslavingsgevoelig je bent en in welke mate je gemixt bent met een ander ras. Een voortvloeiing hieruit is het DNA dating. Datingdna.com is een datingsite die op basis van je DNA potentiële partners met je matcht.

Tools
Eenvoudige tools als Google Docs en Google Forms zijn als gereedschap. Gereedschap waar je zelf toffe dingen mee kunt doen. Zo is Twine ook een voorbeeld van zo’n tool. Trillingen, temperatuur en vocht worden hiermee gemeten. Kleine sensoren kun je op verschillende objecten bevestigen. Online kun je hier acties aan hangen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je een mailtje krijgt wanneer je slaapkamerdeur opengaat. Of dat je out-of-office automatisch ingesteld wordt op het moment dat het boven de 30 graden is.

www.somehow.be

Meer weten?

Shari Hubeek Communicatie & PR