Projectmanagement bij Freshheads: deel 3!

Als fase 2 afgerond is wordt het tijd om de nieuwe site/applicatie te gaan testen met de opdrachtgever. Zodra alles akkoord is stelt de projectmanager in veel gevallen een ‘Go Live’ plan op waarin gedetailleerd staat beschreven wie wat op welk tijdstip moet doen. De afronding van een project is een feestelijke aangelegenheid. Hebben we een project opgeleverd, dan is het bij ons op vrijdagmiddag champagnetijd. Daarna is het belangrijk om even kritisch terug te kijken naar het functioneren van het team en het opgeleverde werk in een interne evaluatie. Ook regelt de projectmanager een evaluatie met de opdrachtgever: hoe hebben zij de samenwerking ervaren, zijn de doelstellingen bereikt, is de kwaliteit naar wens? Alles wat we hiervan leren proberen we te verbeteren in toekomstige projecten. Freshheads Bij Freshheads werken we met drie projectmanagers, de achtergronden van deze medewerkers verschillen enorm. De ene is vrij technisch onderlegd, de andere juist weer niet. Iedereen managet de projecten met zijn eigen personal touch. Vooraf kijken we naar inhoud van een project. Bij wie sluit dit project het beste aan? Daarnaast wordt er gekeken wie op dat moment tijd heeft om ergens aan te werken. Iedere vrijdag bereiden we komende week voor qua werkzaamheden, hebben we genoeg werk? Is de input al binnen? Kan collega X die 8 uur op woensdag wel maken? Zijn er spoedzaken die voorrang moeten krijgen? Dit doen we samen met het Hoofd Techniek en het Hoofd Design. Dit gaat er niet altijd even vriendelijk aan toe, iedere projectmanager vecht voor zijn eigen project. Aan het eind van iedere maand bekijken we ook de komende maand. Aangezien we zoveel mogelijk in blokken proberen te plannen, wordt er dan soms nog flink geschoven. De functie van projectmanager is erg afwisselend. Je ziet veel verschillende bedrijven, je werkt met veel personen samen die verschillende functies bekleden en je werkt op veel verschillende soorten projecten. Je moet snel kunnen schakelen, wat heeft prioriteit? Zeker in de online branche, er verandert zoveel en daardoor ook binnen jouw projecten: vandaag werkt iets wel, morgen niet meer, dan is het zaak om het zo snel mogelijk op te lossen. Kortom: je moet tegen een stootje kunnen, want het zijn natuurlijk niet altijd positieve gesprekken. Veel regelen, HEEL VEEL regelen, communicatie en ook administratie (uren, facturatie) en het aansturen van een stel computer nerds en creabea designers :). Al met al binnen de Freshheads muren een zeer leuke dynamische en afwisselende functie.

Fase 3: Testen en Livegang

Als fase 2 afgerond is wordt het tijd om de nieuwe site/applicatie te gaan testen met de opdrachtgever. Zodra alles akkoord is stelt de projectmanager in veel gevallen een ‘Go Live’ plan op waarin gedetailleerd staat beschreven wie wat op welk tijdstip moet doen. De afronding van een project is een feestelijke aangelegenheid. Hebben we een project opgeleverd, dan is het bij ons op vrijdagmiddag champagnetijd. Daarna is het belangrijk om even kritisch terug te kijken naar het functioneren van het team en het opgeleverde werk in een interne evaluatie. Ook regelt de projectmanager een evaluatie met de opdrachtgever: hoe hebben zij de samenwerking ervaren, zijn de doelstellingen bereikt, is de kwaliteit naar wens? Alles wat we hiervan leren proberen we te verbeteren in toekomstige projecten.

Freshheads
Bij Freshheads werken we met drie projectmanagers, de achtergronden van deze medewerkers verschillen enorm. De ene is vrij technisch onderlegd, de andere juist weer niet. Iedereen managet de projecten met zijn eigen personal touch. Vooraf kijken we naar inhoud van een project. Bij wie sluit dit project het beste aan? Daarnaast wordt er gekeken wie op dat moment tijd heeft om ergens aan te werken.

Iedere vrijdag bereiden we komende week voor qua werkzaamheden, hebben we genoeg werk? Is de input al binnen? Kan collega X die 8 uur op woensdag wel maken? Zijn er spoedzaken die voorrang moeten krijgen? Dit doen we samen met het Hoofd Techniek en het Hoofd Design. Dit gaat er niet altijd even vriendelijk aan toe, iedere projectmanager vecht voor zijn eigen project. Aan het eind van iedere maand bekijken we ook de komende maand. Aangezien we zoveel mogelijk in blokken proberen te plannen, wordt er dan soms nog flink geschoven.

De functie van projectmanager is erg afwisselend. Je ziet veel verschillende bedrijven, je werkt met veel personen samen die verschillende functies bekleden en je werkt op veel verschillende soorten projecten. Je moet snel kunnen schakelen, wat heeft prioriteit? Zeker in de online branche, er verandert zoveel en daardoor ook binnen jouw projecten: vandaag werkt iets wel, morgen niet meer, dan is het zaak om het zo snel mogelijk op te lossen. Kortom: je moet tegen een stootje kunnen, want het zijn natuurlijk niet altijd positieve gesprekken. Veel regelen, HEEL VEEL regelen, communicatie en ook administratie (uren, facturatie) en het aansturen van een stel computer nerds en creabea designers :). Al met al binnen de Freshheads muren een zeer leuke dynamische en afwisselende functie.

Meer weten?

Freshheads