Projectmanagement bij Freshheads: deel 2!

Als alles uit fase 1 bekend is en de handtekeningen op papier gezet zijn, is het tijd om de development-fase in te gaan. Deze fase verschilt erg per project: in overleg met de lead developer bepaalt de projectmanager of er een datamodel en/of technisch ontwerp moet worden gemaakt. Ook wordt er afgesproken met welke functionaliteiten de bouw van de site gaat starten, zodat de frontend developer weet waarmee hij moet beginnen. De developers weten op basis van het interactieontwerp en de functionele omschrijving wat ze moeten bouwen, in het geval van problemen kunnen zij terecht bij de projectmanager. Zo gebeurt het regelmatig dat een developer input nodig heeft, de projectmanager neemt dan contact op met de klant. Ook kan het voorkomen dat een functionaliteit op meerdere manieren kan worden gebouwd, de projectmanager zorgt dan dat alle neuzen een kant op komen te staan. Er is bijna dagelijks een zogenaamde ‘daily standup’ waarin de projectmanager met de developers  om de tafel gaat zitten om de ins en outs te bespreken. In deze standup wordt de voortgang besproken: liggen we op schema, hoeveel uren hebben we verbrand, hoeveel uren hebben we nog, hebben we nog genoeg resources tot onze beschikking? Ook is er minstens 1x per week contact met de opdrachtgever om de status te bespreken (planning, budget, input). Daarnaast is de taak van de projectmanager om zaken als domeinregistratie en hosting af te stemmen met de klant gedurende het project. En natuurlijk niet te vergeten: motiveren, de spirit binnen je team houden!

Fase 2: Development

Als alles uit fase 1 bekend is en de handtekeningen op papier gezet zijn, is het tijd om de development-fase in te gaan. Deze fase verschilt erg per project: in overleg met de lead developer bepaalt de projectmanager of er een datamodel en/of technisch ontwerp moet worden gemaakt. Ook wordt er afgesproken met welke functionaliteiten de bouw van de site gaat starten, zodat de frontend developer weet waarmee hij moet beginnen.

De developers weten op basis van het interactieontwerp en de functionele omschrijving wat ze moeten bouwen, in het geval van problemen kunnen zij terecht bij de projectmanager. Zo gebeurt het regelmatig dat een developer input nodig heeft, de projectmanager neemt dan contact op met de klant. Ook kan het voorkomen dat een functionaliteit op meerdere manieren kan worden gebouwd, de projectmanager zorgt dan dat alle neuzen een kant op komen te staan.

Er is bijna dagelijks een zogenaamde ‘daily standup’ waarin de projectmanager met de developers  om de tafel gaat zitten om de ins en outs te bespreken. In deze standup wordt de voortgang besproken: liggen we op schema, hoeveel uren hebben we verbrand, hoeveel uren hebben we nog, hebben we nog genoeg resources tot onze beschikking? Ook is er minstens 1x per week contact met de opdrachtgever om de status te bespreken (planning, budget, input). Daarnaast is de taak van de projectmanager om zaken als domeinregistratie en hosting af te stemmen met de klant gedurende het project. En natuurlijk niet te vergeten: motiveren, de spirit binnen je team houden!

Meer weten?

Freshheads