“De Russen komen!”

Toen ik dit drie weken geleden op het terras riep keek menig passant angstig om zich heen op zoek naar een oude atoomschuilkelder uit de jaren '80 en spoedde collega Stefan 'kernel' Moonen zich naar ons serverhok om alles in de hoogste staat van paraatheid te brengen. De rust keerde terug toen ik zei dat het eigenlijk niet om Russen maar om Oekraïners ging. Programmeurs welteverstaan.

De afgelopen twee weken hebben Dmitry (spreek uit als ondergetekende) en Yaroslav uit Cherkassy in Tilburg doorgebracht om kennis te maken met hun Nederlandse teamleden van een groot project dat vanaf afgelopen januari tot en met juni loopt. Hoewel het ‘nieuwe werken’ booming is en de hedendaagse technologie veel drempels wegneemt is het toch makkelijker om ‘real-life’ te communiceren dan via Skype. Tevens bood dit de gelegenheid om kennis en informatie uit te wisselen. Niet alleen inhoudelijk maar ook op gebied van werkomgeving en hoe zij met andere projecten omgaan.

Zo hebben wij geleerd dat internet daar heel snel is en omgerekend slechts zes euro per maand kost omdat Oekraïne zich bovenop de backbone naar Afrika bevindt. Ook was het interessant om te horen dat, in tegenstelling tot in Nederland, heel veel jongeren ervoor kiezen een opleiding informatica te gaan volgen omdat dit goede perspectieven op de arbeidsmarkt biedt. Hier ook, maar dat dringt blijkbaar nog niet bij iedereen door. Logisch als ik zie hoe Nederlandse Hogescholen en Universiteiten nog steeds blijven hangen bij stokoude programmeertalen gedoceerd door dito docenten, maar dat is een ander verhaal welke ik graag persoonlijk toelicht (hint: @dvh).
Grotere kaart weergeven

Goed, terug naar onze buitenlandse collega’s. Een dag na aankomst in Tilburg hebben zij zichzelf geïnstalleerd in ons pittoresk teamkantoortje met uitzicht op Bill Gates en het Wilhelminapark om op locatie verder te werken aan hun taken voor dit project. Samen met Evert en Stefan hebben we goed wat ‘gas op die lolly‘ gegeven terwijl ik alle backend teamleden constant van de juiste issues voorzag en onze Oekraïense vrienden tekst en uitleg gaf van issues die niet geheel duidelijk waren. Hoewel de burndown charts duidelijk aantoonden dat deze werkwijze het gehele team ten goede kwam, was het interessanter om na te denken over hoe we dit kunnen voortzetten als het team weer 2216 kilometer uit elkaar zit.

Deze zaken en andere informele gesprekken passeerden ’s avonds met de nodige biertjes en een fles Oekraïense honing/peper wodka de revue. Zo hebben we naast een mini taalcursus Russisch en de Oekraïense versie van Dumpert.nl zowaar Oekraïense moppen gehoord waarin logischerwijs meestal de (echte) Russen de gebeten hond zijn. Zoals Obelix het zou zeggen: “Rare jongens, die Oekraïners”. Maar humor hebben ze wel. Bij wijze van 1 april grap wilde ik ze eigenlijk aangeven bij het PVV meldpunt voor Oost-Europeanen maar aangezien ze die dag mee zijn geweest naar een thuiswedstrijd van mijn favoriete voetbalclub zag ik hier vanaf.

Dmitry, ik en Yaroslav in het stadion van NEC Nijmegen

Dmitry, ik en Yaroslav in het stadion van NEC Nijmegen

Al met al was het een leuke, leerzame en nuttige ervaring die voor herhaling vatbaar is. Helaas ligt Cherkassy op 189 kilometer van de dichtstbijzijnde EK 2012 speelstad Kiev, anders had ik half juni zeker een bezoekje aan hun kantoor willen brengen. Misschien komt dat er later nog eens van.

Oh ja, nog één ding: een van de redenen dat wij personeel in de voormalige Sovjet-Unie zijn gaan zoeken is dat wij nog steeds developers nodig hebben! Dus ben, word of ken je een developer die graag gave dingen maakt en ook niet vies is van een flesje Oekraïense wodka op zijn tijd, bekijk dan in ieder geval deze filmpjes waarin andere collega’s vertellen over het reilen en zeilen op Freshheads HQ te Tilburg.

Meer weten?

Dimitri van Hees