Tips om doelgericht te ontwerpen

Grafisch ontwerp is belangrijk om een gebruiker zo efficiënt mogelijk naar content te leiden die voor hem relevant is. In dit artikel neem ik daarom het functioneel grafisch ontwerp onder de loep. Met deze tips kun je de boodschap van je website op een visuele manier (nog) beter benadrukken.


Hiërarchie

Een veel gemaakte fout is dat alle content op een webpagina als even belangrijk wordt gezien. Dat is natuurlijk niet het geval. Maak daarom per pagina een lijst van content, gesorteerd op relevantie. Hou je doelgroep in het achterhoofd en beslis of de content of functionaliteit voor hen doelgericht en relevant is, of bijdraagt aan de gebruikerservaring. Onderdelen die minder relevant zijn, kun je lager op de pagina plaatsen of zelfs schrappen. Blijf altijd kritisch in dit proces!

Verwachting
Gebruikers hebben een verwachtingspatroon bij webdesign. Ga maar bij jezelf na: sitenavigatie zoek je vaak aan de bovenkant van de pagina of soms aan de linkerkant; een zoekbalk staat meestal rechtsboven. Bij het ontwerpen van een website is het belangrijk om de gebruiker zo efficiënt mogelijk naar relevante content te loodsen. En waarom zou je hem dan niet helpen door vertrouwde en bewezen plaatsing van bepaalde elementen te gebruiken?

Aan de slag
Je hebt bepaald welke content belangrijker is dan andere en je bent op de hoogte van de verwachtingen van de gebruiker. Nu kun je starten met het ontwerpproces. Hierbij kun je een aantal simpele stelregels gebruiken die hebben bewezen zeer doeltreffend te zijn bij het opzetten van een logische flow in de pagina.

Positie
Hoe belangrijker je content, hoe hoger je hem op de pagina plaatst. Het is gewoon een kwestie van je prioriteitenlijst afwerken. De belangrijkste content bovenaan, minder belangrijke content onderaan. Simpel!

Grootte
Je kunt belangrijke content groter weergeven dan minder belangrijke content. Een groter content blok valt namelijk meer op dan een klein blokje. Ook een grotere foto of een groter lettertype trekt meer aandacht. Daarnaast kun je denken aan de kolomindeling; een bredere kolom trekt meer aandacht dan een smallere kolom op de pagina.

Kleurgebruik
Opvallend gekleurde content blokken springen meer in het oog dan blokken die opgaan in de achtergrond. Hiermee kun je nadruk leggen op belangrijke onderdelen.

Rust
De laatste, maar waarschijnlijk belangrijkste, regel voor een doeltreffend design is rust. Zorg ervoor dat je pagina altijd overzichtelijk blijft. Gebruik voldoende witruimte en probeer niet te veel elementen in een klein oppervlak te proppen. Geef je content genoeg lucht. Er ontstaat een visuele rommel wanneer je de gebruiker bombardeert met teveel info. Als hij een ‘Where is Waldo’ spelletje moet spelen om erachter te komen wat hij van de website kan verwachten, dan weet je dat de lay-out niet in orde is.  Ben daarom niet bang om bepaalde content buiten beeld te laten vallen. Daarmee is alleen de meest relevante content in eerste instantie zichtbaar en dat zorgt ervoor dat je boodschap duidelijker overkomt.

Meer weten?

Roel Tuerlings