Social media en het creëren van naamsbekendheid: 8 tips!

Soc Heineken op Facebook. Elke vrijdagmiddag zetten zij een humoristische of uitdagende advertentie op hun Facebookpagina. Veel 'fans' delen deze advertenties met hun vrienden zodat een enorme hoeveelheid mensen deze advertenties te zien krijgt! In deze blog bespreken we 8 strategieën waarop wij bij Freshheads social media inzetten.

Tip 1: Wees consistent
Social media worden vaak niet centraal aangestuurd. Dit zorgt voor gebrek aan consistentie in doelstellingen en merkimago. Door consistent te zijn met alle social media creëert men dezelfde ervaring voor alle potentiële klanten. Zet je een update op Twitter, zorg dan dat deze update ook op Facebook verschijnt. Echter:

Tip 2: Pas de boodschap wel aan het medium aan
Veel bedrijven plaatsen via automatische systemen hun boodschap tegelijk op alle social media profielen. Maar elk kanaal heeft specifieke kwaliteiten waar u gebruik van kunt maken. Ook heeft ieder kanaal haar eigen doelgroep. Consumenten die fan worden op Facebook hebben misschien andere verwachtingen dan uw volgers op Twitter. Denk na over een goede strategie, speel in op de verschillende verwachtingen en benut de sterke punten van ieder social medium. Wees dus consistent (tip 1), maar kijk wel of er mogelijkheden per medium zijn om de boodschap beter naar voren te laten komen.

Tip 3: Blijf actief
Veel bedrijven hebben een eigen profielpagina, maar zijn niet actief. De laatste berichten zijn van maanden of soms jaren geleden. Dit geeft een verkeerde indruk aan de bezoekers van de social media kanalen. Zorg er dan ook voor dat alle social media kanalen actueel en up-to-date worden gehouden.

Tip 4: Ga een gesprek aan
Sommige bedrijven gebruiken social media als een nieuwe manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken en plaatsen op allerlei kanalen hun boodschap. Social media behoren echter geen vormen van eenrichtingsverkeer te zijn. Er moet ook sprake zijn van een conversatie en dialoog. Ga dan ook (waar nodig) een dialoog aan met de bezoekers en reageer op vragen en opmerkingen.

Tip 5: Vertel verhalen waarmee mensen zich kunnen identificeren
Deel niet alleen persberichten en feitelijke informatie met de bezoekers, dat gaat snel vervelen. Wees niet bang om ook de andere kant van het bedrijf te laten zien. Stel de werknemers bijvoorbeeld eens voor, toon de eigen werkplek op foto of video en deel grappige anekdotes. Dit komt het imago van het bedrijf alleen maar ten goede.

Tip 6: Maak het deelbaar
Het merendeel van foto’s en video’s op websites is niet deelbaar. Een gemiste kans. Alles wat op de social media kanalen van de organisatie wordt gezet, moet deelbaar zijn. Plaats video’s op YouTube, foto’s via Twitter/Facebook en deel presentaties op SlideShare. Door het makkelijk deelbaar te maken, kunnen nog meer mensen meegenieten.

Tip 7: Vraag actief om te ‘connecteren’
Probeer zo vaak mogelijk links naar je social media kanalen te vermelden. Op je website, in je nieuwsbrief en in alle offline communicatie én vraag actief om te connecteren! Vraag bijvoorbeeld of je volgers op Twitter je kunnen retweeten, of dat je vrienden op Facebook je posts willen delen met hun eigen vrienden.

Tip 8: Activeer het interne goud, de medewerkers
Veel sociale netwerksites worden geblokkeerd door werkgevers. Dit doen ze omdat ze niet willen dat de werknemers tijdens werktijd gaan Facebooken/Twitteren etc. Echter, hiermee snoer je je medewerkers ook de mond! Op deze manier zullen ze niet snel hun eigen social media gebruiken om het bedrijf te promoten. Onze tip is dan ook: laat je medewerkers lekker social media gebruiken! Het levert je meer voor- dan nadelen op.

Bronvermelding
Deze tips zijn naast Freshheads mede mogelijk gemaakt door:
–          http://www.managersonline.nl/nieuws/10252/tien-tips-om-sociale-media-slim-in-te-zetten.html

–          http://www.frankwatching.com/archive/2011/02/09/9-verbeterpunten-voor-je-social-media-strategie/

Meer weten?

Freshheads