Fronteers 2011

Fronteers 2011
6 en 7 oktober was het weer zover, een nieuwe editie van Fronteers. 500 bezoekers, 14 sprekers en een groep vrijwilligers om dit alles in goede banen te leiden vulde het Tuschinski in Amsterdam. Dit zijn mijn highlights uit de 14 presentaties van Fronteers 2011. Aral Balkan – The Future is Native We zijn allemaal Cyborgs, zo begint Aral Balkan zijn presentatie. Door gebruik te maken van technologie verbeteren we onszelf; een horloge zorgt er voor dat we precies weten hoe laat het is in plaats van onze biologische klok te gebruiken. Zo gebruiken we ook onze mobiele telefoons, ze verbeteren de manier waarop we communiceren, informatie verzamelen en taken uitvoeren. Om deze dingen uit te voeren kunnen we het web gebruiken maar ook native applicaties. Beide hebben voor- en nadelen maar Aral denkt dat gebruiksvriendelijkheid uiteindelijk de doorslag geeft voor de gebruiker. Hierin heeft een native applicatie duidelijk het voordeel omdat deze rechtstreeks op het OS is gebouwd, terwijl er bij een webapplicatie nog een browser tussen in zit (een extra laag om rekening mee te houden). Aral vindt daarom dat uiteindelijk de toekomst bij native zal liggen. Het web heeft zijn eigen plaats als platform omdat het met dezelfde applicatie veel verschillende apparaten kan bereiken. Lea Verou – CSS3 Secrets: 10 things you might not know about CSS3 Wat zou ik nu nog meer kunnen leren over CSS3 vroeg ik me af voor de presentatie van Lea Verou. Stiekem nog best veel dus! Met haar zeer uitgebreide kennis liet ze ons in 10 punten zien dat je door op een creatieve manier gebruik te maken van CSS veel mooie dingen kunt bereiken. Geloof je me niet? Kijk dan zelf even naar de slides van haar presentatie (ook nog eens zelf aan te passen in de browser!). Seb Lee-Delisle – CreativeJS: beauty in the browser Creatieve dingen doen met code is iets wat steeds relevanter en makkelijker wordt met de ontwikkeling van bijvoorbeeld Canvas en WebGL. Seb laat zien hoe je met een paar regels code hele leuke dingen kunt maken en steeds verder kunt uitbreiden. Hier wat voorbeelden van de dingen die Seb in zijn demo heeft laten zien. Natuurlijk wil je nu zelf ook met code spelen en Seb was zo vriendelijk om zijn code op Github te zetten. Het hoogtepunt van Fronteers 2011 was toch wel het “experiment” wat Seb uitvoerde in samenwerking met het fronteerspubliek. Een combinatie van creatief coden en motion tracking liet hem verbinden met de apparaten van maarliefst 238 man in het publiek en hij kon via zijn programma daar meerdere te gekke dingen op uitvoeren. Zoals een spelletje waarop je Nyan Cat zo snel mogelijk moet vangen als hij langs jouw mobiel/tablet komt of ze zo in sync laten knipperen dat je een mooie licht-golfbeweging over het hele publiek krijgt te zien. Je moest er bij zijn! Hieronder een kort fragmentje om een idee te krijgen hoe het er aan toe ging. http://www.youtube.com/watch?v=KGjML9JMcX0 Al met al was dit een zeer geslaagde editie van Fronteers, veel nieuwe dingen geleerd en hier en daar is zelfs mijn visie wat bijgesteld. Meer bereik is zeker niet altijd beter, vooral niet als het ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid van een product. Focus op het doel wat je wil bereiken en kies aan de hand daarvan welke technologie je er voor gaat gebruiken. Mijn complimenten voor de organisatie en alle sprekers van dit geweldige event! Wil je nog meer lezen over Fronteers 2011? Neem dan een kijkje op de Daily Nerd.

Fronteers 2011

6 en 7 oktober was het weer zover, een nieuwe editie van Fronteers.
500 bezoekers, 14 sprekers en een groep vrijwilligers om dit alles in goede banen te leiden vulde het Tuschinski in Amsterdam. Dit zijn mijn highlights uit de 14 presentaties van Fronteers 2011.

Aral Balkan – The Future is Native
We zijn allemaal Cyborgs, zo begint Aral Balkan zijn presentatie.
Door gebruik te maken van technologie verbeteren we onszelf; een horloge zorgt er voor dat we precies weten hoe laat het is in plaats van onze biologische klok te gebruiken.
Zo gebruiken we ook onze mobiele telefoons, ze verbeteren de manier waarop we communiceren, informatie verzamelen en taken uitvoeren.
Om deze dingen uit te voeren kunnen we het web gebruiken maar ook native applicaties.
Beide hebben voor- en nadelen maar Aral denkt dat gebruiksvriendelijkheid uiteindelijk de doorslag geeft voor de gebruiker. Hierin heeft een native applicatie duidelijk het voordeel omdat deze rechtstreeks op het OS is gebouwd, terwijl er bij een webapplicatie nog een browser tussen in zit (een extra laag om rekening mee te houden).
Aral vindt daarom dat uiteindelijk de toekomst bij native zal liggen.
Het web heeft zijn eigen plaats als platform omdat het met dezelfde applicatie veel verschillende apparaten kan bereiken.

Lea Verou – CSS3 Secrets: 10 things you might not know about CSS3
Wat zou ik nu nog meer kunnen leren over CSS3 vroeg ik me af voor de presentatie van Lea Verou. Stiekem nog best veel dus! Met haar zeer uitgebreide kennis liet ze ons in 10 punten zien dat je door op een creatieve manier gebruik te maken van CSS veel mooie dingen kunt bereiken.
Geloof je me niet? Kijk dan zelf even naar de slides van haar presentatie (ook nog eens zelf aan te passen in de browser!).

Seb Lee-Delisle – CreativeJS: beauty in the browser
Creatieve dingen doen met code is iets wat steeds relevanter en makkelijker wordt met de ontwikkeling van bijvoorbeeld Canvas en WebGL.
Seb laat zien hoe je met een paar regels code hele leuke dingen kunt maken en steeds verder kunt uitbreiden. Hier wat voorbeelden van de dingen die Seb in zijn demo heeft laten zien.
Natuurlijk wil je nu zelf ook met code spelen en Seb was zo vriendelijk om zijn code op Github te zetten.

Het hoogtepunt van Fronteers 2011 was toch wel het “experiment” wat Seb uitvoerde in samenwerking met het fronteerspubliek. Een combinatie van creatief coden en motion tracking liet hem verbinden met de apparaten van maarliefst 238 man in het publiek en hij kon via zijn programma daar meerdere te gekke dingen op uitvoeren.
Zoals een spelletje waarop je Nyan Cat zo snel mogelijk moet vangen als hij langs jouw mobiel/tablet komt of ze zo in sync laten knipperen dat je een mooie licht-golfbeweging over het hele publiek krijgt te zien. Je moest er bij zijn!
Hieronder een kort fragmentje om een idee te krijgen hoe het er aan toe ging.

Al met al was dit een zeer geslaagde editie van Fronteers, veel nieuwe dingen geleerd en hier en daar is zelfs mijn visie wat bijgesteld. Meer bereik is zeker niet altijd beter, vooral niet als het ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid van een product.
Focus op het doel wat je wil bereiken en kies aan de hand daarvan welke technologie je er voor gaat gebruiken.

Mijn complimenten voor de organisatie en alle sprekers van dit geweldige event!

Wil je nog meer lezen over Fronteers 2011?
Neem dan een kijkje op de Daily Nerd.

Meer weten?

Freshheads