Freshheads bij Design by Fire 2011

DonderdaA Practical Guide to Designing Across Devices" bij te wonen. De workshop werd gegeven door Andrei Herasimchuk die met zijn design-ervaring bij de grote bedrijven (Twitter, Yahoo), veel te vertellen heeft over het succesvol ontwerpen voor verschillende platformen. Van pc's tot tablets De trend is dat er steeds meer platformen bij komen. Waar je vroeger alleen het web op de pc had, zijn er tegenwoordig mobiele telefoons en tablets bijgekomen. Ieder apparaat heeft weer zijn specifieke eigenschappen, voordelen en restricties waar je als ontwerper van een interfacerekening mee moet houden. Andrei’s methode Andrei heeft hiervoor een methode ontwikkeld die het makkelijker maakt een dienst te ontwerpen voor meerdere apparaten. Zijn methode heeft overigens al wel wat raakvlakken met ‘the Freshheads way of work.’ Beginnen bij de basis van het product en daarna vertalen naar de benodigde platformen. "Think from the center. Design for the edge" Bij het ontwikkelen van een nieuw product is het belangrijk prioriteiten te stellen. Volgens Andrei kun je een interface opdelen in 3 losse elementen: Content, Behaviour en Aesthetic. Content is de essentie van de applicatie. Wat is je applicatie en wat zit er allemaal in? Behaviour is hoe de applicatie zich gedraagt en dus ook wat je er als gebruiker mee kunt. Aesthetics gaat over hoe de applicatie eruit ziet en voelt. Door een applicatie eerst te beschrijven aan de hand van de drie pijlers, zul je merken dat de vertaling naar andere platformen, makkelijker zal verlopen. Source: Andrei Herasimchuk “There’s no magic to making this work.” Zijn persoonlijke leerproces tot het succesvol ontwerpen van verschillende platformen heeft geleid tot de volgende 5 basisprincipes: 1. Set correct priorities to make good design decisions 2. Achieve consistency with a top down approach 3. Plan out a solid architecture to act as a structure 4. Design systemically, make exceptions only when needed 5. Perception dictates reality De stappen vereisen een strenge en strikte uitvoering maar leiden daardoor wel tot het beste resultaat. Het streven naar zoveel mogelijk consistentie tussen de verschillende platformen zal altijd blijven. Een wijze les van Andrei toont aan dat dit momenteel niet 100% kan worden behaald en bewijst in de workshop dat zelfs Apple hier moeite mee heeft in zijn producten. Ik weet zeker dat hij ons hiermee een duwtje in de rug heeft willen geven om aan te geven dat het altijd nog beter kan. Het mooiste aan Andrei en de manier waarop hij de workshop gaf was zijn openheid. Zijn mening was oprecht en stak hij duidelijk niet onder stoelen of banken. Inspirerend was het zondermeer. Al met al was het een inspirerende ochtend en hebben we er genoeg wijsheden, tips en trucs voor onze eigen lopende projecten opgestoken.

Donderdag 13 oktober zijn we met een gedeelte van de Freshheads studio naar Utrecht afgereisd om de workshop “A Practical Guide to Designing Across Devices” bij te wonen. De workshop werd gegeven door Andrei Herasimchuk die met zijn design-ervaring bij de grote bedrijven (Twitter, Yahoo), veel te vertellen heeft over het succesvol ontwerpen voor verschillende platformen.

Van pc’s tot tablets
De trend is dat er steeds meer platformen bij komen. Waar je vroeger alleen het web op de pc had, zijn er tegenwoordig mobiele telefoons en tablets bijgekomen. Ieder apparaat heeft weer zijn specifieke eigenschappen, voordelen en restricties waar je als ontwerper van een interfacerekening mee moet houden.

Andrei’s methode
Andrei heeft hiervoor een methode ontwikkeld die het makkelijker maakt een dienst te ontwerpen voor meerdere apparaten. Zijn methode heeft overigens al wel wat raakvlakken met ‘the Freshheads way of work.’ Beginnen bij de basis van het product en daarna vertalen naar de benodigde platformen.

“Think from the center. Design for the edge”
Bij het ontwikkelen van een nieuw product is het belangrijk prioriteiten te stellen. Volgens Andrei kun je een interface opdelen in 3 losse elementen: Content, Behaviour en Aesthetic. Content is de essentie van de applicatie. Wat is je applicatie en wat zit er allemaal in? Behaviour is hoe de applicatie zich gedraagt en dus ook wat je er als gebruiker mee kunt. Aesthetics gaat over hoe de applicatie eruit ziet en voelt.
Door een applicatie eerst te beschrijven aan de hand van de drie pijlers, zul je merken dat de vertaling naar andere platformen, makkelijker zal verlopen.

Source: Andrei Herasimchuk

“There’s no magic to making this work.”
Zijn persoonlijke leerproces tot het succesvol ontwerpen van verschillende platformen heeft geleid tot de volgende 5 basisprincipes:

1. Set correct priorities to make good design decisions
2. Achieve consistency with a top down approach
3. Plan out a solid architecture to act as a structure
4. Design systemically, make exceptions only when needed
5. Perception dictates reality

De stappen vereisen een strenge en strikte uitvoering maar leiden daardoor wel tot het beste resultaat. Het streven naar zoveel mogelijk consistentie tussen de verschillende platformen zal altijd blijven. Een wijze les van Andrei toont aan dat dit momenteel niet 100% kan worden behaald en bewijst in de workshop dat zelfs Apple hier moeite mee heeft in zijn producten. Ik weet zeker dat hij ons hiermee een duwtje in de rug heeft willen geven om aan te geven dat het altijd nog beter kan.

Het mooiste aan Andrei en de manier waarop hij de workshop gaf was zijn openheid. Zijn mening was oprecht en stak hij duidelijk niet onder stoelen of banken. Inspirerend was het zondermeer. Al met al was het een inspirerende ochtend en hebben we er genoeg wijsheden, tips en trucs voor onze eigen lopende projecten opgestoken.

Meer weten?

everthilhorst