Browser als systeem vereiste

Voor mijn negende verjaardag kreeg ik van mijn oom, die destijds werkzaam was op de computerafdeling van V&D, een Vendex Headstart cadeau. We praten hier over maart 1993 en, ook al was het toen al een redelijk oud beestje, ik was apetrots op mijn eerste Intel 8088 (XT) PC met 256KB geheugen. Met het fantastische besturingssysteem GeoWorks kon ik afbeeldingen afdrukken, brieven typen en nog veel belangrijker: spelletjes spelen.

Je kent ze nog wel: die gekleurde diskettes bij de kassa van menig kantoorartikelwinkel of sigarenboer. Na jaren Boulderdash op mijn Commodore 64 te hebben gespeeld kon ik nu dan eindelijk echt gamen. Commander Keen, Secret Agent, Micro Machines… noem maar op.

Maar je hoorde er pas echt bij als je Wolfenstein 3D speelde. Helaas voldeed mijn Headstart niet aan de minimale systeem vereisten en kon ik enkel hopen dat mijn toenmalige buurjongen thuis was. Die beschikte immers over een 286. Tot op de dag van vandaag heb ik daar – vooral in financiële zin – last van. Op de hardware die ik tegenwoordig koop moet namelijk alles, maar dan ook werkelijk alles, kunnen draaien. Ook al speel ik nooit meer een spelletje op mijn PC.

Systeem vereisten zijn heel normaal in software wereld. Hoe mooier en beter de software, hoe hoger de minimale systeem vereisten. Of het nu om games gaat of om professionele software pakketten: als je geluk hebt, werkt het wel maar enkel trager of op een lagere resolutie. Werkt het helemaal niet maar is de betreffende software noodzakelijk voor je bedrijf (of gameverslaving) dan koop je hardware die daarbij aansluit.

Anno 2011 speelt het Internet een onmisbare rol in onze samenleving. Websites moeten mooi, gebruiksvriendelijk én snel zijn. Gros genomen zal het aan de hardware niet meer liggen. Bovendien is de meeste benodigde software gratis en eenvoudig en snel te installeren. De browser daarentegen vormt wel nog vaak een belemmering. Het liefst zien klanten hun websites op alle browsers werken (tot aan IE6 aan toe!). Ook moet de website er natuurlijk in alle browsers hetzelfde uitzien en even snel reageren. De browser upgraden of een andere browser downloaden blijkt voor een gigantische groep potentiële klanten die nog met prehistorische browsers werkt om een of andere reden vaak een te hoge drempel.Browsers

Tegelijkertijd worden er wel tonnen geïnvesteerd in iPhone-, iPad- en Android-apps. Daarbij wordt overigens weinig tot geen rekening gehouden met alle andere telefoons (bijvoorbeeld de Blackberry) die bij diezelfde potentiële klanten in omloop zijn. Ook is het de normaalste zaak van de wereld dat mensen hun Flash player regelmatig upgraden (voor Flash advertenties, die helaas nog steeds veelvuldig in omloop zijn) of de software updates van Adobe uitvoeren zodat iedereen PDF’s kan lezen. Maar met het upgraden van de browser wil het maar niet lukken. Ik blijf het merkwaardig vinden. Als Hoofd Architectuur bij Freshheads wil ik me eigenlijk helemaal niet bemoeien met wat wel of geen verstandige investering is voor een bedrijf. Wel wordt het interessant wanneer websites worden ingezet als product waarvan jijzelf, een beamer of een hele webredactie de eindgebruiker vormt.

Waarom zou een op maat gemaakte webapplicatie toegankelijk moeten zijn als je weet dat toch alle eindgebruikers Javascript aan hebben staan? Waarom zou een backchannel die wordt ingezet om via een beamer tijdens een conference de laatste Tweets te tonen, op alle browsers moeten werken? Waarom zou een Content Management Systeem niet het gebruiksgemak mogen verhogen met de mogelijkheden van de nieuwe webstandaarden CSS3 en HTML5 omdat dit slechts door enkele browsers ondersteund wordt?

Ik pleit er dan ook voor om, wanneer websites als stukken software worden ingezet, de browser als systeem vereiste te noemen. “Dit backchannel is realtime en heeft geen vertraging, maar je moet wel even (gratis!) Google Chrome installeren.” “Met dit CMS kun je eindelijk op fatsoenlijke wijze meerdere bestanden tegelijk uploaden, maar je moet wel even (gratis!) Firefox installeren.”

Zelfs voor anonieme eindgebruikers geldt dit in mindere mate. Tegenwoordig is het eerder genoemde Wolfenstein 3D helemaal gebouwd in CSS3 en met HTML5 en Javascript in je browser perfect te spelen. Dan moet je alleen wel even (gratis!) de juiste browser installeren. Nog steeds geldt overigens dat wanneer het upgraden van je browser om wat voor reden dan ook (lees: prehistorische systeembeheerders) onmogelijk is, je altijd nog naar je buurjongen kunt gaan.

Meer weten?

Dimitri van Hees