Fronteers dag 1

We hadden dit jaar één kaartje voor de twee dagen durende coferentie Fronteers, en aangezien we twee frontend-developers rijk zijn bij Freshheads moesten we een verdeling maken wie welke dag ging. Ik had de keuze gemaakt om voor de donderdag te gaan omdat die meer Javascript presentaties bevatte, deze keuze vond Mark goed aangezien hij vrijdag net iets interessanter voor hem vond.

Vroeg opstaan is voor mij geen enkel probleem, ik ben ook altijd als eerste aanwezig bij Freshheads om de boel open te gooien. Half zes moest ik al uit de veren om redelijk op tijd aanwezig te zijn in Amsterdam. Ik had files er bij ingerekend maar op één kleine file na is de reis verder vlekkeloos verlopen. Om tien voor acht was ik in Amsterdam (oops! iets te vroeg), de deuren gingen pas om acht uur open maar op weg naar het Tuchinsky theater kwam ik een prachtig amsterdams straatje tegen waar ik even doorheen moest lopen (ik had overigens toch tijd genoeg).

Eenmaal aangekomen in het Tuchinsky theater werd ik een lekkere bakje koffie toegereikt, een bak koffie die ik hard nodig had ook al stond ik maar een uur vroeger op als op een normale werkdag.De welkom-speech was vrij kort maar de presentator had wel iets anders ‘leuks’ in gedachte. Namelijk om met zijn allen hoofd-schouder-knie-en-teen te doen, maar niet zo maar hoofd-schouder-knie-en-teen, nee de HTML versie van het nederlandse fenomeen: head-body-section-footer (filmpje). Dit was gelijk het dieptepunt van de dag! 😉

De eerste spreker van de dag was Jeremy Keith, ook wel bekend van zijn boek ‘HTML5 for Web Designers’ die hier ook in de frontend-fabriek ligt.  Hij begon zijn presentatie vrij basic maar dit was wel ok omdat ik toch nog even het slaap uit mijn ogen moest wrijven. Wel had hij een leuke quote: ‘Nail your principles to the wall’, dit was wel grappig want een week daar voor kwam Mark met het idee dat we een prikbord nodig hebben om ergens onze principes op te kunnen hangen, ik kan jullie mededelen dat ‘ie inmiddels in bestelling is.

Na de presentatie van Jeremy Keith kregen we een kleine koffie pauze met een brownie. Dit moest even gezegd worden want het was echt een overheerlijke brownie! Alleen daar voor zou ik al een kaartje kopen voor fronteers mits het weer in het tuchinsky theater plaats vind.
Met de brownie nog tussen mijn kiezen begonnen we met de tweede presentatie van Robert Nyman, een grappige zweed die wat over javascript te zeggen had. Alhoewel het een vrij basis javascript presentatie was heb ik er toch wat dingen van weten op te steken. Maar dit was duidelijk een presentatie voor frontenders die javascript niet of slecht beheersen die er overigens nog genoeg waren.

Next up was Brad Neuberg, een ex Google werknemer die o.a. aan de flop Google Wave heeft gewerkt :). Alhoewel dat lag niet aan zijn coding skills want, alleen zijn slides al waren super cool gemaakt met CSS3, HTML5 en SVG. Als je geïnteresseerd bent is hier een filmpje van zijn 3D slides.
Verder waren er nog een aantal interessante presentaties over de geschiedenis van CSS verzorgt door Håkon Wium Lie die samen met Bert Bos CSS ontwikkelde als officiële ‘W3C recommendation’ , CSS Workflow van de enige vrouwelijke spreker van dag 1 Jina Bolton een ex-werknemer van Apple, en last but not least de sessie van Jake Archibald die op een HELE grappige manier vertelde over herbruikbare code wat een perfecte afsluiter was van een succesvolle fronteers day one.

Lees hier het veslag van dag 2

Meer weten?

Freshheads