Fronteers 2010 Dag 2

Tuschinski theater
Nadat Jeroen op donderdag naar de eerste dag van Fronteers 2010 was geweest (lees hier zijn verslag van dag 1) was het mijn beurt om naar Fronteers 2010 te gaan. Vroeg! Dat was het zeker die ochtend, half 6 op, kwart voor 7 de trein in Tilburg en na een stukje lopen door Amsterdam aangekomen bij het prachtige Tuschinski theater. In de hal een lekker kopje thee gedronken en toen naar de nog mooiere grote zaal voor de eerste spreker. Tuschinski theater

De eerste spreker van de dag was Stephen Hay, oprichter van Cinnamon.nl. Stephen kwam het hebben over “Real World Responsive Design” naar aanleiding van dit artikel. Wat me het meeste bij is gebleven van deze presentatie is dat het belangrijk is om te beginnen met content en structuur. Dit was natuurlijk niet nieuw voor me maar om het samen te voegen met responsive design was wel nieuw voor me.Begin bij wat je nodig hebt voor content op mobiel en zorg voor de rest van je content op de “gewone” site daarna. Oftewel begin met de primaire content en voeg dan dingen toe. Stephen is een goede spreker en heeft veel verstand van zijn vak, maar het beste vind ik nog wel dat hij het goed kan bekijken vanuit het oogpunt van een bedrijf, hoe het in de “echte wereld” zou kunnen werken.

Na een korte pauze was het tijd voor “The State of HTML5: Inaugural Address” door Paul Irish. Dit was niet echt een heel informatieve maar wel een erg leuke presentatie. Paul liet vooral veel nieuwe fancy dingen zien die je kan doen met HTML5 en CSS3, maar vertelde ook over dingen die we in de toekomst kunnen doen met verschillende onderdelen van HTML5. Een voorbeeld van wat er allemaal te wachten staat kun je bijvoorbeeld bekijken op www.dropmocks.com (wel natuurlijk even een top browser gebruiken ;-))

Een design presentatie! Dat was nieuw voor me en erg interessant. Meagan Fisher vertelde in haar presentatie “Creating lifelike designs with CSS3” hoe ze in haar designs CSS3 gebruikt en dat ook gelijk in de browser doet en er geen Photoshop aan te pas komt. Leuk om te zien hoe een kleurloze “blokken-website” werd veranderd in een mooi organisch geheel door CSS3 en goede designprincipes te gebruiken.

Design door Meagan Fisher

Net zo min als ik op Twitter wil lezen wat iemand aan het eten is zal ik het niet hebben over de goede lunch in het Tuschinski theater, op naar de volgende spreker(s).

Andy Clarke zou zijn eigen tv-programma moeten hebben. CSS Breakout” was namelijk opgezet als een talkshow met Andy als host. Zijn eerste gast was Stephen Hay (ja inderdaad, de eerste spreker van de dag). Hier kwam duidelijk zijn boodschap weer naar voren dat het van groot belang is dat er eerst naar content moet worden gekeken voordat je begint te bouwen of te designen. Daarom vind Stephen het belangrijk dat je goed met de klant samenwerkt om er voor te zorgen dat deze ook goede content aanleveren zodat het uiteindelijk een topproject kan worden. De volgende gast van Andy was Opera-guy (die dus Anne van Kesteren blijkt te heten, thanks!). Opera-guy vertelde onder andere waarom browser prefixes nodig zijn, dit is natuurlijk om er voor te zorgen als er nog iets veranderd aan de w3c specificaties er geen elementen stuk gaan in sites die je live hebt staan. Dan Rubin had al een microfoon vast voordat hij officieel werd uitgenodigd door Andy Clarke en ging eigenlijk meer in op het gene wat al gezegd was maar dan vanuit zijn perspectief bekeken. Deze sessie was erg kort (toch een uur) en dat was eigenljk niet genoeg voor me. CSS Breakout” mag volgend jaar een dubbele sessie zijn en ik denk dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt aangezien er nog genoeg onbeantwoorde vragen overbleven.

Andy Clarke en Dan Rubin bij de CSS Breakout sessie

Steve faulkner en Hans Hillen gaven een presentatie over “HTML5 accessibility“ en de boodschap was eigenlijk heel simpel: het is er nog niet klaar voor. Wel hebben ze wat goede tips gegeven om ARIA op dit moment in je html te gebruiken zodat mensen met screenreaders ook op een fatsoenlijke manier je websites kunnen gaan gebruiken. Voor mij was deze presentatie allemaal net even iets te langdradig helaas.

The man in blue” Cameron Adams kwam wat vertellen over animatie in browsers. In zijn presentatie “The renaissance of Browser Animation” laat Cameron zien waar we allemaal zijn begonnen (hier dus ongeveer) en komt zo aan bij de hedendaagse / toekomstige technieken als SVG, Canvas, CSS3 en Flash. Hier gaat hij verder op in door te laten zien wat er met deze technieken mogelijk is maar ook hoe dit effect heeft op de performance van een website, dit is een probleem waar we in de toekomst allemaal mee te maken krijgen.

Cameron Adams legt uit welke tools er beschikbaar zijn voor browser animatie.

Chris Heilmann is een held, hij weet mensen in de laatste presentatie van de dag onwijs te laten lachen maar ook te inspireren. Door middel van grappige slides verteld Chris hoe geweldig het eigenlijk is om webdeveloper te zijn en dat je je dat ook goed moet realiseren. Bouw coole dingen en ben gelukkig in je werk. Ben je dat niet: neem ontslag.

Chris Heilmann legt uit dat je niets bereikt met kwaad zijn.

Chris is een geweldige afsluiter voor een geslaagd Fronteers 2010. Het Fronteers team heeft duidelijk hun best gedaan om een top evenement op te zetten en dit is ze zeker gelukt. Ga zo door en dan zie ik jullie volgend jaar weer op Fronteers 2011!

Meer weten?

Freshheads