2010 het jaar van de diploma’s

Omdat eigenlijk na het afronden van je studie Informatica niet meteen duidelijk is waar je nu eigenlijk goed in bent, besloten Jonas en ik maar eens te bewijzen dat we in ieder geval thuis zijn in PHP 5, de taal waar wij 90% van onze internet applicaties in ontwikkelen. En wel in de vorm van het Zend Certified Engineer PHP 5 examen. Na het bestellen van het testexamenpakket met 219 examenvragen konden we niet meer terug en hadden we ons, ondanks de drukte, opgelegd om op 25 februari voor de bijl te gaan.


Een week lang kwamen we om beurten op het werk met de meest vreemde vragen, functies waar we nog nooit van gehoord hadden en toepassingen die we niet voor mogelijk hielden, waar waren we toch aan begonnen… Goed wij Freshheads zijn natuurlijk niet voor een gat te vangen! Dus daar kwam de dag, vol frisse moed naar The Academy om het examen af te gaan leggen. Beide ruim op tijd, snel nog wat rariteiten in de testvragen besproken, en toen mochten we van de aardige receptioniste achter de computer plaats nemen. Na een half uurtje verscheen bij ons beide PASSED! op t scherm en een paar minuten later op twitter! Al het harde leren was gelukkig niet voor niets geweest!

Al met al is het afleggen van het examen zeker de moeite waard. Hoewel de stof natuurlijk voor een groot deel dagelijkse kost is, leer je zeker dingen bij op specifieke gebieden, vooral op het gebied van ‘array’ functies. Hoewel deze functies ook niet heilig zijn zo we weer hoorden op de sfLive 2010 conferentie in Parijs. Zeker om binnen je bedrijf en naar buiten te laten zien dat er gedegen kennis aanwezig is, is het een aanrader om iedereen binnen je bedrijf ZCE te krijgen. Jonas en ondergetekende hebben in ieder geval de eerste stap gezet, en wie weet volgt dit jaar nog een van de Mysql Certified diploma’s.

Ik had in ieder geval de smaak te pakken en ben meteen door gegaan met de cursus Bedrijfshulpverlener (BHV) welke bestaat uit 2 dagen. De eerste dag omvat het levensreddend handelen. Daarbij begin je met de 5 punten van EHBO.
– Let op (dreigend) gevaar (voor het slachtoffer, omstanders en jezelf)
– Ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert
– Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting / bescherming
– Zorg voor professionele hulp (bel 112)
– Help het slachtoffer op de plaats van het ongeval (focus ligt hier op het slachtoffer zo lang mogelijk op de plaats te houden ivm extra complicaties bij niet direct zichtbaarletsel (nek/rug), mocht het slachtoffer toch verplaatst moeten worden moet de Rautek greep worden toegepast)

Deze punten samen met het juist vaststellen van de stoornis van / op het lichaam, stelt je in de staat hulpdiensten en natuurlijk het slachtoffer zelf in de juiste hulp te voorzien. Zaken die verder aan bod komen zijn stoornissen in het bewustzijn (kinlift, stabiele zijligging, snelle kantelmethode), ademhaling (verslikking / verstikking, Heimlich greep), (uitwendige) wonden (snelwonddrukverband, aanleggen van mitella), herkennen van een shock en brandwonden (vuur, vloeistof, chemisch en electrisch).

Dag 2 bestond uit herhaling van dag 1 en reanimatie (en gebruik AED), ontruiming en brand blussen / benaderen van brand. Heftigste was toch wel het gedeelte reanimatie / AED, wettelijk moet de ambulance binnen 15 minuten na melding bij het slachtoffer zijn, en in de praktijk is dit rond de 7 minuten Wat wel inhoudt dat wanneer je als BHV-er vroeg ter plaatse bent er de mogelijkheid bestaat dat je 7 minuten moet reanimeren, ik kan je vertellen dat het indrukken van de borstkas (met zo’n 1/3 deel, 4-5 cm) 7 min lang gelijkstaat aan 2 uur fitnessen…pfff. Toch heb ik me ook nog aangemeld bij aedalert.nl dus iedereen die binnen een straal van 1000 meter van ons bedrijf (of mijn thuisadres na kantooruren) leeft is veilig want ik ben in de buurt ;)!

Groet! Evert

Meer weten?

Evert Harmeling