Symfony Live 2010

Vorige week woonde ik samen met Evert de eerste internationale Symfony conference, Symfony Live!, bij in Parijs. Al maanden van tevoren hadden we deze trip gepland, dus we keken er al een tijdje naar uit. Symfony is een open source PHP framework dat binnen Freshheads voor veel projecten wordt ingezet. Deze conference was voor ons een interessante aangelegenheid omdat hier veel geavanceerde onderwerpen aan bod zouden komen. Daarnaast zouden er veel mensen uit de community aanwezig zijn en veel core-team members een woordje komen doen. Met ongeveer 350 aanwezigen was het een groot succes!!

Maandag laat in de middag zouden we vertrekken vanuit Rotterdam met de Thalys, echter lazen we maandagochtend al het nieuws dat deze vanwege het treinongeluk nabij Brussel niet zou rijden. Omdat we niet wisten hoe lang deze versperring zou gaan duren besloten we het zekere voor het onzekere te nemen en met de auto te gaan. Achteraf gezien geen verkeerde keuze, omdat de Thalys enkele dagen niet heeft kunnen rijden. Uiteindelijk arriveerden we zelfs eerder in het hotel en hebben we nog wat kroegjes bezocht in St. Germain en Quartier Latin.


Het Symfony Core Team (foto door nicolas_martin)

Dinsdagochtend startte dag 1 van de conference. Eén van de sessies waar ik hoge verwachtingen van had was ‘Symfony internals’. Deze viel echter wat tegen, omdat de inhoud niet verder ging dan de basis en het werd vertolkt met een onverstaanbaar Frans accent. Overige sessions, onder andere twee over Doctrine, en over internationalisatie, de admin generator en de Symfony community, waren erg interessant. Aan het einde van de dag was er gelegenheid voor een open discussie met het gehele core team. Hierin zijn twee interessante aankondigingen gedaan: Symfony 2 (waarover op dag 2 meer) gaat voor de log- en cache functionaliteit de componenten van Zend Framework toepassen. Daarnaast zijn er plannen om de nieuwe versie van phpBB (open source forum-software) volledig in Symfony 2 te ontwikkelen. Dinsdagavond zijn we wat gaan eten en drinken in het centrum en we hebben de Champions Leage wedstrijd van Lyon in een Australische bar gekeken.


Fabien Potencier presenteert Symfony 2 (foto door nicolas_martin)

Woensdag begon de dag met verschillende interessante sessions over o.a. Symfony Events, debugging, Yahoo, ‘The Cloud’ en Git. Omstreek 18:00 uur startte het hoogtepunt van de conference: De preview release van Symfony 2! We hadden al wat onderdelen hiervan gezien in de vorm van de Symfony Components, maar het geheel was zeer indrukwekkend! De final release hiervan wordt eind 2010 verwacht, we houden dit uiteraard nauwlettend in de gaten. ’s Avonds was door de mannen van GitHub een borrel georganiseerd, hier hebben wij de woensdagavond afgesloten.

Al met al een geslaagde trip en veel inspiratie opgedaan! Op Joind.in vind je de slides en comments van andere bezoekers.

Meer weten?

Joost Farla