Website EénVandaag live!

sitestat
Het sitestat

Bovenstaande embedded player is één van de vele nieuwe functionaliteiten van de site.

Bij deze, voor mij als projectleider, het moment om de volgende mensen te bedanken voor de prettige samenwerking en dito inzet:

Tros

Jesse Hoosemans
Thomas van Maaren
Joost Blokzijl
Johan Boef
Clenn ten Hove
Ronald Kools

Freshheads

Joost Farla
Dimitri van Hees
Sjoerd Eikenaar
Wout Withagen
Gijs van Zon
Jeroen van Beek
Violette Müller
Roel Tuerlings
Ingo Oszkinat
Tim Kuijsten

Actualiteitenrubriek EénVandaag heeft vandaag haar nieuwe website gelanceerd. EénVandaag 4.0, de vierde website van het actualiteitenprogramma, is vanaf de grond af opnieuw ontwikkeld. EénVandaag bouwt daarmee verder door op de leidende positie die de website van het programma de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Centraal staan nog steeds de videoreportages, maar nieuw is vooral de veel betere ontsluiting, de hoge video kwaliteit en de platformonafhankelijk weergave van de video’s.

Konden voorheen de videoreportages alleen afgespeeld worden met Windows Media Speler of Quicktime, nu is ieder item afzonderlijk weer te geven in een hoge resolutie (tv-kwaliteit) flash-speler op de website. Daardoor zijn de reportages van EénVandaag op vrijwel ieder platform en in vrijwel ieder besturingssysteem te bekijken. De video’s kunnen ook eenvoudig ge-embed worden op andere websites. Hiervoor is een compleet nieuw encoderingstraject ontworpen, om zo binnen enkele minuten na de televisie-uitzending de verschillende reportages in hoge videokwaliteit te kunnen aanbieden in de flash-speler en als downloadabre vodcast. De tijd van postzegel-video’s is voor EénVandaag daarmee voorgoed voorbij.

Voor een betere ontsluiting is het video-archief van van EénVandaag opnieuw ge-encodeerd vanaf digi-beta en zijn aan ieder onderwerp tags gehangen. Daardoor is er een web van reportages ontstaan dat onderling sterk met elkaar is verbonden. Video’s lijden daardoor niet langer een kwijnend bestaan in het archief, maar worden na reportages met hetzelfde thema automatisch aan de bezoeker gepresenteerd.

Door het brede aanbod aan onderwerpen dat in EénVandaag aan bod komt is naast het gebruik van tags besloten tot een thematische indeling van de verschillende reportages en weblogs (Binnenland, Buitenland, Criminaliteit, Economie, Gezondheid en Politiek).

Uniek is de mogelijkheid voor de bezoeker om de verschillende onderdelen op de website in of uit te schakelen. De verschillende containers met daarin content kunnen worden gesloten. Als de bezoeker een account aanmaakt zal bij een volgend bezoek de pagina in dezelfde indeling woorden weergegeven, inclusief een eigen favorieten lijst, dossier en gadget met favoriete reportages, dat ge-embed kan worden andere sites, zoals Hyves.

Het doorsturen van een reportage is ook mogelijk via social networks als Twitter, NuJij, Ekudos, MSN Reporter, Delicious en Digg. Snelkoppelingen naar deze diensten staan onder iedere reportage. Daarnaast is ieder onderwerp voorzien van een geografisch ID met de locatie van de opname. Alle videoreportages kunnen daardoor ook weergegeven worden op een ‘Google Maps’-kaart zodat direct alle reportages in een bepaalde stad of gemeente getoond kunnen worden. Daarnaast worden bezoekers actief gewezen op content van derden door integratie van youtube filmpjes, flickr en picassa foto’s. Dit is een compleet automatisch proces met nauwelijks tussenkomst van de redactie, waarbij filtering geschiedt op basis van tags.

De bekende weblogs van de leden van de EénVandaag-redactie zijn beter geïntegreerd binnen de website waardoor de koppeling met items intensiever wordt. Het drukbezochte forum is opnieuw ingedeeld om de navigatie te vergemakkelijken.

De nieuwe website is ook geschikt gemaakt voor mobiele telefoons en de onderwerpen uit EénVandaag zullen op korte termijn ook te bekijken zijn via een speciaal voor EénVandaag ontwikkelde iPhone-applicatie. Blinden of slechtzienden zijn ook in staat om de content van EénVandaag tot zich te nemen door strikte naleving van de meest gestelde open normen en standaarden en het aanbod van een variabele tekstgrote, hoog contrast, alt-teksten onder iedere afbeelding en een duidelijk kruimelpad in de navigatie.

Bron: EénVandaag.nl

Meer weten?

Joost Gielen