Van een andere planeet

iPhoto
Het was even stressen oiPhoto
Net op tijd voor de vlucht naar New Orleans! Uiteindelijk was ik op zaterdag om 5 uur 's avonds in het hotel. Om maar meteen korte metten te maken met een mogelijke jetlag besloot ik de stad in te gaan. Het hotel ligt op loopafstand van The French Quarter, de oudste wijk van New Orleans. Het barst hier van de kroegen. Geloof mij, een dergelijke kroegdichtheid heb je nog nooit gezien. Niet verwonderlijk dus dat ik in de eerste de beste jazzclub waar ik binnen kwam een groep Delftse studenten tegen het lijf liep.

Dat was gezellig maar laat heb ik het niet gemaakt want de volgende dag begon het programma al om 07:30 uur.

iPhoto

Meteen de eerste de beste jazzclub ingedoken op Bourbon St.

Na het inschrijven en het in ontvangst nemen van alle goodies (tas, badge, usb-stick, waterfles, Moleskin notebook, etc.) schoof ik aan bij het ontbijt in het Hilton Hotel. Daar liep ik Bart van Netlash (webbureau uit Gent) tegen het lijf. Mooie dingen maken die mannen uit Gent. Daarna begonnen de eerste presentaties over de toekomstvisie van Microsoft. Ik zal jullie niet vervelen met alle details maar Microsoft heeft weldegelijk een boeiende visie op de toekomst. Displays in alle formaten, opvouwbaar of niet zullen daarbij een belangrijke rol spelen. Informatie is straks overal, ja echt overal om je heen.

iPhoto

De eerste presentatie van Chris Capossela: “A Glimpse ahead”.

Wil je weten wat Microsoft voor ons in petto heeft de komende jaren? Bekijk dan onderstaande video:

In de middag had ik afgesproken met Sally en Sandy. Dit behoeft wellicht enige uitleg… Mijn vader heeft altijd gevaren over de wereldzeeën. En in de jaren ‘60 heeft hij voor een periode van ruim 2 weken in New Orleans gelegen vanwege een staking. Wat doe je dan? Juist. Veel stappen en achter de vrouwen aan, zoals het een echte zeeman betaamd. Even voor de duidelijkheid: mijn vader is jaren later pas mijn moeder tegen het lijf gelopen en ze zijn al meer dan 30 jaar gelukkig getrouwd. Sally en mijn vader zijn altijd contact blijven houden en zo kon het natuurlijk niet uitblijven dat ik beide dames en hun familie zou ontmoeten. Ze hebben mij meegenomen naar de leukste plaatsen van New Orleans, daar waar de meeste toeristen niet komen. We zijn door de oude wijken gereden, hebben legendarische jazzclubs bezocht en we zijn een Hanzen’s Sno Bliz gaan eten. Dit zijn letterlijk een soort sneeuwballen die al meer dan 70 jaar gemaakt worden met een zelf gemaakte machine die ijsblokken op een unieke wijze afschraapt. Dit ijsschraapsel vormt een soort sneeuwbal welke op geheel Amerikaanse wijze wordt overgoten met een ruime hoeveelheid siroop. Ik ben niet zo’n ijsliefhebber maar dit was echt geweldig lekker. Daarna als afsluiter naar Pat O’ Briens gegaan om de legendarische Hurricane Cocktail te nuttigen.

iPhoto

De speciale ijsmachine waar de “Hanzen’s Sno Bliz” mee gemaakt wordt. Links onder in beeld Sally, ja pa ze inmiddels ook 64…

Genoeg lol. Nu begint het echte werk. Vandaag begon de conferentie eigenlijk pas echt. Met een ontbijt voor ruim 9000 man in het Morial Convention Center. Vanaf het moment dat ik daar binnen liep was ik nog zeker een kwartier aan het lopen naar de “Food & Beverages Hall”. Na het ontbijt werd de conferentie geopend. De opening was geïnspireerd SXSW ’09 Music Video Playing For Change. Ze begonnen met de video waarna de artiesten uit de video het op het podium live overnamen. Goed gedaan. Daarna was het woord aan een hyper actieve Allison Watson die benadrukte hoe belangrijk de partners wel niet zijn voor Microsoft. Bill Vegte gaf vervolgens een preview van Windows 7 welke een dezer dagen officieel gelanceerd zal worden. Ik moet eerlijk zeggen Windows 7 is een enorme vooruitgang en ik vermoed dat vele particulieren en bedrijven nu eindelijk eens af gaan stappen van het hopeloos achterhaalde Windows XP (dat stamt uit 2001 mensen, kom op!).

iPhoto

Met ruim 9000 mensen ontbijten in het Morial Convention Center, think big!

Onderstaand de originele SXSW ’09 Video Clip “Playing for Change”. Gemaakt met verschillende straatmuzikanten wereldwijd.

Ik voel me hier een vreemde eend in de bijt, en tegelijkertijd besef ik dat dit ook de reden is dat ik hier ben. De overgrote meerderheid van de bezoekers (ik denk 99,9%) zijn of Microsoft Partners (bedrijven die applicaties bouwen op verschillende Microsoft platformen) of het zijn Microsoft medewerkers. En daar loop je dan met je MacBook en je rugtasje met Adobe buttons, tussen mensen die trots een “I AM A PC” sticker op hun laptop hebben geplakt daar waar je normaal een Appel verwacht. En hoewel het niet mijn wereld is zie ik wel dat deze conferentie voor Microsoft Partners erg waardevol is. De partners worden in de watten gelegd. Met iedere dollar die Microsoft met licenties genereert genereren alle partners samen 18 dollor. Dat geeft een beetje een beeld van hoe enorm groot deze markt is en waarom de partners zo enorm belangrijk zijn voor Microsoft. Zij zijn een essentieel onderdeel van de strategie van Microsoft en ze worden uiterst serieus genomen.

iPhoto

De zaal… again, think big!

Ik ben de afgelopen dagen al verschillende Nederlanders tegengekomen. Met ruim 250 in totaal lopen hier verhoudingsgewijs dan ook wel erg veel Nederlanders rond. Vanavond ga ik ze voor het eerst allemaal zien tijdens een welkomstreceptie in House of Blues. Leuk: ik ben zojuist mijn naamgenoot Heini Withagen (tevens medeoprichter van Mirabeau) tegen gekomen. Vanavond onder het genot van een biertje eens uitzoeken of we familie zijn.

Voor morgen staat het gesprek met Steve Ballmer op het programma. Whish me luck!

Meer weten?

Wout Withagen