Moppen

Gisteren was de dag hectisch. 's Ochtends de stad in om inkopen te doen voor mijn reis naar Afrika. 's Middags de party tent afbreken van het verjaardagsfeest van vorige week, om daarna nog 2 feesten op de planning te hebben staan. Het weer was goed, de barbeque nog beter en de alcohol vloeide rijkelijk. Het liep dan ook al snel uit op kubben in het gras en het sinds gisteren vormgegeven Moppen.

Moppen is een nieuw revolutionair kaartspel. Het idee is simpel. Probeer zo snel mogelijk tot de clou te komen om de fiches van je tegenstanders te winnen. De spelregels van Moppen zijn echter niet zo simpel:

1. Iedere speler krijgt vijf kaarten en 5 fiches.

2. Met deze kaarten wordt gekeken of de speler een mop of een clou in zijn hand heeft. Een mop is een hand waarin je één kaart van de clou af zit.

3. In de eerste ronde krijgt iedere speler de kans om de clou in te zetten. Hiermee geeft de speler aan de mop bijna compleet te hebben en met het doorschuiven in ronde twee de clou te pakken te hebben. Mocht hij de clou niet in hebben gezet, maar toch de clou krijgen in de ronde erna, kan hij alleen winnen, als niemand anders de clou in heeft gezet.

4. Als iedere speler heeft bepaald of hij de clou inzet, moet iedere speler één kaart doorgeven aan de persoon links van hem.

5. Als een speler clou heeft roept hij hard CLOU om aan te geven dat hij/zij een clou in zijn handen heeft. Eenieder wie ook een clou in zijn hand heeft laat deze, net als de speler zelf, zien door hem open op tafel te leggen. De persoon met de hoogste clou wint. Een clou met side-mop gaat altijd boven een gewone clou.

6. Heeft niemand een clou, of zeggen sommige spelers nog niets om zo een hogere clou te kunnen krijgen wordt de volgende ronde ingezet. In deze ronde krijgt iedere speler een nieuwe kaart als aanvullen op zijn hand.

7. Als een speler heeft gewonnen, krijgt deze alle fiches welke op tafel liggen. Als de winnende speler een clou in heeft gezet moet iedere speler aan tafel een fiche overhandigen. Dit tenzij je een anti-climax in je hand hebt. Een anti-climax is een reeks van 4 oneven kaarten. De oneven kaarten zijn:

8. De speler welke aan het eind alle fiches heeft, heeft gewonnen.

Tot zo ver Moppen. Ik raad iedereen aan het spel een keer te proberen, en vooral door te vertellen aan al je bekenden. Moppen heeft vorm gekregen door te bijdragen van: William, Davy, Paul, Peter en bovenstaande.

Meer weten?

Gijs van Zon