Aan tafel met Steve Ballmer

fake-steve-ballmer.jpg (JPEG Image, 500x394 pixels)
Het verhaal over hoe een koe een haas vanSjoerd Eikenaar (mede eigenaar van Freshheads) kon spreken. Sjoerd was aanwezig en nam de telefoon aan. Daniëlle sprak aan de andere kant van de lijn; “Wij hebben een onderzoek laten uitvoeren naar de meest invloedrijke personen op het gebied van ontwikkelingen op het internet in Nederland en jij staat op de zevende plaats”. “Euh ja... goh leuk maar dat moet een vergissing zijn denk ik” dit moet ongeveer de reactie geweest zijn van Sjoerd. Tegelijkertijd besefte hij dat het bijna 1 april was. Het zou best een iets te vroeg ingezette 1 april grap kunnen zijn, echter het gesprek verliep verder uiterst serieus en daarmee sloeg de twijfel toe.
fake-steve-ballmer.jpg (JPEG Image, 500x394 pixels) Uploaded with plasq's Skitch!
Ik liep op dat moment met Polle door Amsterdam, op weg naar een restaurant ergens in de buurt van het Centraal Station. Sjoerd belde. Hij vertelde wie hij zojuist had gesproken en waarom, ik begreep er niet veel van maar als het echt zou zijn dan had dit toch wel wat te betekenen.

In de dagen daarna bleek het serieus te zijn en werd er een afspraak gepland voor een gesprek op het hoofdkantoor van Microsoft Nederland. Waarom? Dat was nog steeds niet helemaal duidelijk.

Enfin, een paar dagen later zaten we aan tafel bij Microsoft en we hadden werkelijk geen idee wat we moesten verwachten. Al snel bleek het gesprek een richting op te gaan waarbij gevraagd werd naar onze mening over de positie van Microsoft ten aanzien van de huidige ontwikkelingen op het web. Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik geen hele hoge pet op heb van Microsoft. De cultuur, handelswijze en visie, ik heb er niet zoveel mee. Ik heb mijn ongezouten mening gegeven over de producten van Microsoft. Daarbij heb ik in mijn ogen niet alleen kritiek geleverd maar ook zeker benadrukt wat ze wél goed doen. Bijvoorbeeld de ontwikkelingen rond Silverlight en de ondersteuning van PHP binnen de nieuwe versie van Windows Server. Lichtpuntjes! Uiteindelijk verlieten we met gemengde gevoelens het hoofdkwartier van Microsoft Nederland. Ach, toch leuk om daar een keer geweest te zijn. Het was een prachtig gebouw, een inspirerende werkomgeving en de koffie was erg lekker.

Niet veel later, een week of twee, kregen we een mail. Een Freshhead mocht mee maar de Microsoft Worldwide Partner Conference. Dé jaarlijkse conferentie voor Microsoft partners in New Orleans. Tja… daar zeg je geen nee tegen.

Wij begrepen alleen nog steeds niet waarom wij, een stelletje uit de klei getrokken Brabanders, uit werden genodigd om mee te gaan naar een Microsoft Partner Conferentie terwijl wij nauwelijks gebruik maken van Microsoft software. Zouden ze het doen om ons te paaien? Om ons uiteindelijk zo ver te krijgen om over te stappen op Microsoft producten in plaats van open source? Ik heb er lang over nagedacht maar ik denk van niet. Ik vermoed dat ze vooral willen horen wat wij als webontwikkelaars verlangen van een partij als Microsoft.

Gezien de laatste ontwikkelingen is het duidelijk dat Microsoft steeds meer toenadering zoekt tot de open source wereld. Het beste voorbeeld is misschien wel dat PHP standaard wordt ondersteund door de nieuwe versie van Windows Server. Daarnaast komen er steeds meer tools beschikbaar voor developers. Het lijkt er op dat het gesloten bolwerk van Microsoft zich langzaam maar zeker opent.

Ik was nog maar net mijn bloedhete tent uitgekropen toen de telefoon ging. Gijs, een collega belde. meestal is dat niet goed als collega’s bellen tijdens je vakantie. Deze keer was het echter goed nieuws; of ik deel wilde nemen aan een exclusief ronde tafel gesprek met Steve Ballmer (CEO Microsoft) tijdens de Worldwide Partner Conference. Het zou gaan over de nieuwe ontwikkelingen van Microsoft op het gebied van webdevelopment. “Euh ja! Zeker, count me in!” En zo komt het dat ik dinsdag 14 juli met de CEO van Microsoft en nog 20 anderen aan tafel zit om over de toekomst van Microsoft ten aanzien van webdevelopment te praten.

Ik kijk enorm uit naar dit gesprek. Wat voor mensen zullen er bij zitten? Wat is de insteek, kan ik me hier op voorbereiden of moet ik gewoon zoals altijd mezelf zijn en mijn ongezouten mening verkondigen? Hoe dan ook, ik heb al een aantal vragen voorbereid. Als jullie interessante vragen hebben voor de baas van ’s werelds machtigste software imperium dan hoor ik die natuurlijk graag.

Morgen vroeg vertrek ik voor 6 dagen naar New Orleans ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen via het Freshheads blog.

Meer weten?

Wout Withagen