Web 2.0 Expo Berlijn

Samen met onze vrienden van Dutch Cowboys ben ik deze week een aantal dagen op de web 2.0 expo in Berlijn. Georganiseerd door O'Reilly (van die boeken weet je wel) belooft dit een van de key events in het vakgebied te zijn. De conferentie wordt gehouden in San Fransisco, New York en Berlijn. Reden voor ons om in de auto te stappen en een slordige 7 uur oostwaarts te rijden.

Na een voorspoedige reis en een nachtelijk diner bij een indisch restaurant, zoeken we het ho(s)tel op. De volgende ochtend vroeg op pad om de U-bahn naar Alexanderplatz te nemen. Om ongeveer 9uur zijn we in het Berliner Congress Centre, waar we vanaf een uur of 10 de eerste lezingen bijwonen. Anders dan op alle andere conferenties waar ik geweest ben, duren de sessies hier maar liefst 4 uur (!). Ik heb soms moeite mijn aandacht erbij te houden.

De onderwerpen op de conferentie waar ik met name in geïnteresseerd ben zijn usability, user expercience en business & strategy met web 2.0. Daarnaast wordt er uiteraard veel aandacht besteedt aan social media, mash ups met van allerlei systemen (o.a. IBM software) en widgets waarvan ik het nut niet direct zie 🙂 Het woord ‘startup’ en ‘funding’ valt hier ook weer te pas en te onpas (en in een ongekende frequentie).

Wat me opvalt is dat hier wél gesproken wordt over de toepasbaarheid van web2.0 functionaliteiten voor verschillende (niet internet) bedrijfstakken. Dus in plaats van alleen ‘selling the hype’ wordt hier gekeken naar hoe verschillende web 2.0 elementen renderen voor traditionele business. Bijvoorbeeld hoe het bankwezen of verzekeraars web 2.0 in kunnen zetten. Ik kreeg hier het gevoel dat men het wel begrijpt.

Een aardige sessie die ik bijgewoond heb heet ‘Improving your sites usability – what users really want‘ door Leisa Reichelt. Een van de meest interessante kreten die ik daar hoorde is ‘Polite Computing’. Ik heb er op Dutch Cowboys een verslagje van geschreven.

Zie verder de presentaties bestanden van de sprekers op de web 2.0 expo website en op Slide Share.

Meer weten?

Joost Gielen