Omroepen kondigen plannen aan tijdens Immovator ZomerCafé

Immovator Zomercafé
Het Roeland Stekelenburg (NOS) Edwin Valent (VARA) en Jeroen Verbeek (SBS) van 26 augustus was erg interessant. Zeker nu Freshheads steeds vaker werkt met partijen die crossmediaal actief zijn, is het voor ons natuurlijk van belang om op de hoogte te blijven van alle activiteiten en plannen. Een uitgelezen kans om eens te peilen waar Freshheads staat ten op zichten van de markt. Immovator Zomercafé Wat opviel is dat de publieke omroepen veel meer tijd (en geld) steken in innovatie. De NOS presenteerde klinkende online kijkcijfers die waren behaald tijdens de Olympische Spelen in Peking. De antwoorden op de vragen met betrekking tot de kosten en baten moest Roeland het publiek helaas schuldig blijven. Dat toont in mijn ogen aan dat de NOS puur bezig is met innovatie en daarbij veel minder rekening dient te houden met of iets wel of geen succes zal worden. Dat is natuurlijk een prettig uitgangspunt als je je bezig houd met innovatie, het stelt je in staat meer risico’s te nemen. De commerciële omroepen (SBS en RTL) grijpen sneller naar crossmedia concepten die zich in het buitenland reeds bewezen hebben. Dat is natuurlijk ook logisch want ze moeten alle kosten tot op de cent kunnen

verantwoorden. Nicolas Eglau (RTL) sprak hierover zijn verontwaardiging uit. Het Nederlandse publieke bestel is niet vrij van commercie en ze ontvangen tevens subsidies. De commerciële omroepen moeten alle inkomsten genereren uit commercie en dat maakt het een stuk lastiger voor de commerciëlen om op grote schaal te innoveren. De risico’s zijn soms gewoon te groot. Dat neemt niet weg dat ook SBS en RTL flink aan de weg timmeren als het gaat om het integreren van online en offline media al is het allemaal wat minder experimenteel.

Ook de VARA is inmiddels een breed traject gestart om de hele organisatie crossmediaal te maken. Onder leiding van Edwin Valent moeten straks alle medewerkers van de VARA begrijpen hoe je crossmediaal moet denken. Een eerste traject daarin is al gestart het betreft de ontwikkeling van widgets voor VARA programma’s. De widget voor De Wereld Draait Door moet in de komende weken gaan verschijnen.

Voor ons is dit erg belangrijk om te weten. Twee jaar geleden zouden klanten je vreemd aankijken als je het concept van een widget bij ze op tafel legde. Terwijl Freshheads zijn eerste webwidget – de Pidy – ongeveer 2 jaar geleden heeft ontwikkeld, inclusief Twitter integratie! Ja wij waren er vroeg bij 😉

Mijn Pidy, binnenkort meer over de geschiedenis van de nu al – misschien wel Nederlands eerste – legendarische widget

Goed om achteraf te kunnen constateren dat wij bekend zijn met alle technieken en wensen van de omroepen zodat we daar mogelijk op in kunnen spelen en een bijdrage kunnen leveren aan de innovatiedrang die momenteel in Nederland heerst. Aan het einde van de dag hebben we nog even geproost op de website van EénVandaag. Die kan zich overigens – bij de lancering eind dit jaar – prima meten met alle innovaties die ter sprake zijn gekomen.

Meer weten?

Wout Withagen