Live verslag Dutch PHP Conference: symfony – The PHP platform for professionals

Sensio) is lead creator voor symfony. Symfony is gebaseerd op 10 jaar ervaring van Sensio het bedrijf van Fabien. Het is volledig Open Source en kan dan ook door iedereen aangepast worden. Symfony 1.0 is in 2007 gelanceerd en zal vast gehouden worden voor 3 jaar (begin 2010). Per maand komt er een nieuwe update, hierin worden alleen grote bugs opgelost, maar nieuwe bugs, of features worden niet opgelost of toegevoegd.

Het platform van Symfony is de basis van het framework, deze bestaat uit een aantal core classes die afzonderlijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Doormiddel van de dispatcher kun je dan weer de classes gemakkelijk samen gebruiken.

Een belangrijk punt van Symfony is de test omgeving. Doormiddel van 4000 tests die ingebouwd zijn in het framework is het opsporen van fouten in je code (mocht je deze maken) een stuk makkelijker geworden. In de nieuwe versie (1.1) zijn meer dan 8000 tests toegevoegd voor de development omgeving.

Één van de mooiste implementaties vanuit mijn oogpunt is de mogelijkheid voor multiple-format. Hierdoor hoef je maar één controller en model te maken, maar kun je deze doormiddel van een functie de output veranderen van HTML, naar RSS, naar iPhone format.

Al met al is Symfony een simpel framework waar complexe applicaties mee gemaakt kunnen worden.

Projecten die wij met Symfony hebben ontwikkeld: dutchcowboys, zxzw

Meer weten?

Gijs van Zon