Live verslag Dutch PHP Conference: eZ Components

DereZ Components, een solide framework voor PHP applicatie ontwikkeling. eZ Components biedt components voor onder andere database, cache, image, authentication, templates, translation, mail, search, logging, etc.

eZ Components is net als Zend Framework een components library die geimplenteerd en gebruikt kan worden naast je eigen code.

Het PersistenObject wordt gebruikt om automatisch de database uit te lezen en de bijbehorende classes en functies aan te maken.

De Search Component wordt aangeboden vanaf de eerstvolgende release van eZ Components. Dit component maakt het mogelijk efficiënt te zoeken in database records. Objecten (records) kunnen op eenvoudige wijze geindexeerd worden en zoek-query’s kunnen worden uitgevoerd middels een ‘Active Record’ interface.

Doormiddel van de Mail Component kun je gemakkelijk mails opstellen en verzenden. Met standaard functies voor het instellen van de verzender en ontvangers, toevoegen van attachments, instellen van html body en plain text, etc. Één van de voordelen van het gebruik van een component voor het versturen van mail is dat je zelf niet meer de afbeeldingen die meegestuurd worden hoeft om te zetten naar CID embedded afbeeldingen. Dit wordt geheel automatisch door de component omgezet.

Een opmerkelijke component is de Graph Component. Deze maakt het mogelijk om doormiddel van een paar variabele een grafiek te laten maken en te tonen doormiddel van GD, SVG of Flash.

In de nieuwe versie van eZ Components zullen de nieuwe Searcg Component geïntegreerd worden met zoek mogelijkheden voor (Solr, Google, etc), de Feed Component, voor het aanmaken van RSS-, ATOM feeds

Voor de toekomst willen ze kijken naar de mogelijkheden voor MVC, meer ontwikkel manieren en het outputten van meerdere documents formaten.

Voor meer informatie lees de slides op zijn website.

Meer weten?

Gijs van Zon