Zend Framework integreert Dojo

Op zweblog heeft Matthew Weier O'Phinney, lead developer van Zend Framework, aangekondigd dat Zend Framework een partnership is aangegaan met Dojo. Dojo is een veel-gebruikt Javascript Framework, net als Mootools en Prototype. Voor ons als developers betekent dit dat we gebruik kunnen gaan maken van een hoop standaard client-side functionaliteiten, zoals rich user interfaces (denk aan bijv. een calender-chooser of lightbox), AJAX integratie (denk aan bijv. validatie van formulieren of een winkelwagen) en visuele effecten. Hiermee is Zend Framework weer een stapje verder in de inhaalslag ten opzichte van de andere 'grote' PHP frameworks, zoals symfony en CakePHP.

Zend Framework heeft als ‘component based’ framework altijd de doelstelling gehad een use-at-will architectuur weg te zetten en biedt daarom ook in dit geval de mogelijkheid Dojo niet/deels te gebruiken en/of een ander Javascript Framework te implementeren. ‘The Dojo Toolkit’, zoals ze het zelf noemen, zal standaard meegeleverd gaan worden in future releases van Zend Framework. Vanaf welke versie dit zal gaan gebeuren is nog onduidelijk.

De keuze voor Dojo is opvallend te noemen, omdat veel bekende PHP Frameworks Prototype (in combinatie met Scipt.aculo.us) implementeren als standaard. Ik ben dan ook benieuwd naar de redenen waarom voor deze partij is gekozen.

Ook binnen Freshheads was Prototype/Scrip.taculo.us omgedoopt tot de standaard, maar het lijkt erop dat we deze ‘discussie’ moeten heropenen!

Meer weten?

Joost Farla