Live verslag Kings of Code: W3C & CakePHP

[11:45] [11:55] Onderwerp is RDFa. Doormiddel van attributes die toegevoegd kunnen aan objecten in je kan het web een stuk rijker gemaakt worden. Geo-tags aan afbeeldingen, het verbeteren van zoek resultaten, etc.

Voorbeeld: een zoek resultaat voor ‘chemist’. Doormiddel van DRFa in content kunnen door zoekmachines gemakkelijk blog artikelen, papers, afbeeldingen, etc. doorzocht worden en ge-indexeerd.

[12:13] De structuur van je website kan doormiddel van RDFa een stuk duidelijk worden om doorheen te lopen.

<ul role="navigation">
<li>Home</li>
<li>Customers</li>
</ul>

Doormiddel van het attribuut “role” kunnen we duidelijk maken dat dit een belangrijk element is voor zoekmachines.

[12:23] Doormiddel van RDFa kunnen meerdere stukken code direct ge-update worden als die slechts op één plaats verandert wordt.

Silverlight voorbeeld:
3 klokken die doormiddel van javascript ge-update worden kunnen in verschillende omgevingen gebruikt worden (mobiel, internet, desktop, etc.). Doormiddel van een laag hier boven op (dit keer silverlight) worden de tijden getoond in een flash achtige klok.

[12:35] Presentatie over CakePHP door Nate Abele begint met een verhaal over het wat en waarom van een PHP framework in het algemeen. Dit lijkt voor de meesten in de zaal niets nieuws.

Er volgt een vergelijking over hoe gestructureerd de verschillende PHP frameworks zijn. Opvallend genoeg komt symfony hier niet in voor. Op de eerste plaats noemt hij CakePHP met aan het andere eind Zend Framework. Dit lijkt me logisch, omdat ZF ‘component-based’ is.

[12:45] Ruby on Rails wordt min of meer afgekraakt. Sommigen zijn hier zichtbaar niet blij mee. Onder andere de scalability, waar wij eerder aandacht aan besteedden, wordt genoemd. PHP wordt beschouwd als de nr. 1 web language.

[12:50] Waarom CakePHP en niet een ander PHP framework?? Zend Framework kan gebruikt worden als aanvulling op CakePHP, maar zou nog geen volwaardig framework zijn. PHP on Trax wordt genoemd als slap aftreksel van Ruby on Rails. Waarom het beter zou zijn als symfony ontgaat me een beetje (vergelijking met Java). Het gebruik van PHP4 wordt door de presentator beschouwd als een voordeel, omdat ze ervoor zouden zorgen dat PHP4 gebruikers met CakePHP de voordelen van Objectgeorienteerd programmeren in PHP laten gebruiken? I disagree with this…

[13:00] Demonstratie van gebruik van REST in CakePHP. Dit ziet er goed uit, maar betekent uiteraard niet dat dit met andere frameworks (1 | 2) niet kan.

[13:10] De release van 1.2 zit er aan te komen. HIj geeft tevens aan dat op de lange termijn de 2.0 release volledig in PHP5 zal gaan zijn. Goed nieuws dus! Ze zijn ook bezig met een Plugins server, wat erg goed klinkt.

[13:15] Einde, tijd voor lunch!!

Meer weten?

Gijs van Zon